Η λήψη υψηλής ποσότητας ασβεστίου από τη διατροφή μας χαρίζει επιπλέον χρόνια ζωής, εκτιμούν σουηδοί επιστήμονες από το «Ινστιτούτο Καρολίνσκα».


Μελετώντας περισσότερους από 23.000 άνδρες ηλικίας από 45 έως 79 ετών για 10 χρόνια, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι λάμβαναν περισσότερο ασβέστιο στη διατροφή τους, και όχι σε συμπληρώματα, αντιμετώπιζαν κατά 25% μικρότερο κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη δεκαετία.


Τα νέα ευρήματα έρχονται να ενισχύσουν τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών, οι οποίες είχαν επίσης δείξει ότι η αυξημένη λήψη ασβεστίου συνδέεται με χαμηλή θνησιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.


Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «American Journal of Epidemiology», όσοι από τους εθελοντές λάμβαναν υψηλές ποσότητες ασβεστίου μέσω της διατροφής τους είχαν κατά 25% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και κατά 23% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, συγκριτικά με εκείνους που λάμβαναν ελάχιστες ποσότητες.


Ωστόσο, οι ειδικοί δεν βρήκαν κανένα συσχετισμό της λήψης ασβεστίου με μείωση της εμφάνισης καρκίνου.


«Η καθημερινή λήψη ασβεστίου πάνω από τα συνιστώμενα όρια μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία», τονίζει η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Γιοάνα Καλούζα.


Διαβάστε ακόμα:

Κρατήστε (τα οστά σας) γερά

http://www.vita.gr/html/ent/840/ent.8840.asp


Ασβέστιο κατά του καρκίνου

http://www.vita.gr/html/ent/566/ent.8566.asp


Τα γονίδια της μακροζωίας!

http://www.vita.gr/html/ent/387/ent.10387.asp