Τα παιδιά κάνουν καλό στην υγεία των γονιών, εφόσον, όμως, οι γονείς δεν κάνουν περισσότερα από δύο!

Αυτό ήταν το ενδιαφέρον συμπέρασμα μιας επιδημιολογικής μελέτης σε 1,5 εκατομμύριο Νορβηγούς – άνδρες και γυναίκες – τα δεδομένα της οποίας αναλύθηκαν από βρετανούς και νορβηγούς ερευνητές. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Social Science and Medicine”.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η μητρότητα και η πατρότητα μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης πολλών ασθενειών, από τις διάφορες μορφές καρκίνου έως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον αλκοολισμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα συγκεκριμένα οφέλη αφορούν κυρίως όσους γονείς έχουν δύο παιδιά.

Εκείνοι που έχουν μόνο ένα ή κανένα παιδί διατρέχουν αυξημένες πιθανότητες θανάτου από σχεδόν όλες τις παθήσεις που μελετήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας. Ενδεχομένως, αυτό να οφείλεται στο ότι μάλλον δεν προσέχουν και τόσο την υγεία τους.

Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες αυτής της κατηγορίας είχαν μια σημαντική ροπή προς τον αλκοολισμό. Επίσης, όσον αφορά τις γυναίκες, παρατηρήθηκε ότι κινδύνευαν περισσότερο από ατυχήματα καθώς και από καρδιακά και κυκλοφορικά προβλήματα. Όσο για τους άνδρες, νοσούσαν συχνότερα από αναπνευστικά προβλήματα.

Από την άλλη μεριά, και οι πολύτεκνοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από διάφορες ασθένειες, ενδεχομένως λόγω του διαρκούς αγώνα τους να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις και τις ευθύνες της ανατροφής πολλών παιδιών. Με άλλα λόγια, η υγεία των πολύτεκνων βάλλεται σχεδόν εξίσου με εκείνη όσων έχουν ένα ή κανένα παιδί, αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Για τις μητέρες με 4 παιδιά, παρατηρήθηκε ότι κινδύνευαν περισσότερο από καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας, ενώ οι άνδρες ήταν πιο επιρρεπείς σε ατυχήματα.

Ωστόσο, οι πολύτεκνες μητέρες απολαμβάνουν και κάποια οφέλη υγείας – παρατηρήθηκε, δηλαδή, ότι είχαν μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές, ο ιδανικός αριθμός παιδιών όσον αφορά την υγεία των γονέων είναι τα δύο. «Οι γονείς με 4 ή περισσότερα παιδιά μάλλον βάλλονται συχνότερα από το στρες, αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, που μπορεί τελικά να αντισταθμίζουν τα κοινωνικά οφέλη της μητρότητας και της πατρότητας», επισημαίνει η κ. Emily Grundy, ερευνήτρια του «London School of Hygiene and Tropical Medicine», η οποία συμμετείχε στη μελέτη.

Διαβάστε ακόμα:
Η τεκνοποίηση επιβραδύνει τη σκλήρυνση κατά πλάκας
http://www.vita.gr/html/ent/470/ent.10470.asp

Στον αστερισµό των διδύµων
http://www.vita.gr/html/ent/883/ent.6883.asp

Καλύτεροι «συγκάτοικοι» τα κορίτσια
http://www.vita.gr/html/ent/249/ent.10249.asp

Η μητρότητα ρίχνει την πίεση
http://www.vita.gr/html/ent/013/ent.8013.asp