Υλικά

  • (Για 2 βάζα των 500 ml)
  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 16 φύλλα φασκόμηλου
  • Πολύχρωμους κόκκους πιπεριού
  • 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 1½ λίτρο ξίδι
  • 150 ml νερό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Γενικά
Οδηγίες για να αποστειρώσετε τα βάζα
Απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρηθούν καλύτερα τα λαχανικά σας είναι να τα βάζετε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς. Η διαδικασία της αποστείρωσης έχει ως εξής:
1. Χρησιμοποιείτε μια κατσαρόλα με ύψος περίπου 8 εκ. μεγαλύτερο από τα βάζα που θέλετε να αποστειρώσετε.
2. Τοποθετείτε στον πάτο της μια μεταλλική σχάρα, ώστε τα βάζα να μην έρχονται απευθείας σε επαφή με τον πάτο της κατσαρόλας.
3. Τυλίγετε τα βάζα ένα-ένα με μια βαμβακερή πετσέτα, για να μη χτυπιούνται μεταξύ τους και σπάσουν.
4. Γεμίζετε την κατσαρόλα με νερό, ώστε να τα καλύπτει, και τα βράζετε για 3-4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
5. Βγάζετε προσεκτικά τα βάζα από την κατσαρόλα, τα αφήνετε λίγο να στραγγίξουν και τα γεμίζετε με το προϊόν που φτιάξατε.

Εκτέλεση
• Αφαιρείτε τις άκρες από τα κολοκυθάκια, τα κόβετε κατά μήκος σε μέτριες φέτες και κατόπιν τις κόβετε στη μέση (για να χωράνε στα βάζα). Σοτάρετε τα κολοκυθάκια σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Βράζετε το ξίδι μαζί με το νερό και το αλάτι, αφήνετε να κρυώσει το μείγμα, και στο μεταξύ τοποθετείτε τα κολοκυθάκια στα βάζα σε στρώσεις, φροντίζοντας να βάζετε ανάμεσά τους ψιλοκομμένο σκόρδο, φασκόμηλο και κόκκους πιπεριού. Στη συνέχεια, γεμίζετε τα βάζα με το μείγμα ξιδιού και, όταν έχουν κρυώσει εντελώς, τα κλείνετε και τα φυλάτε στο ψυγείο.

Συμβουλές
Διαλέξτε τρυφερά κολοκυθάκια, σχετικά χοντρά και μακρόστενα, ώστε να κόψετε συμμετρικές λωρίδες.