Οι αρτηριακές βλάβες που έχουν προκληθεί από το κάπνισμα αναστρέφονται μετά το κόψιμο της βλαβερής συνήθειας, υποστηρίζει τώρα νέα μεγάλη αμερικανική μελέτη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης και καρδιολόγο από το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν-Μάντισον, δρ. Τζέιμς Στάιν, τα ευεργετικά αποτελέσματα ήταν εμφανή παρά τη συσσώρευση περιττών κιλών μετά το κόψιμο του τσιγάρου.

«Πολλοί καπνιστές φοβούνται να κόψουν το κάπνισμα γιατί δεν θέλουν να πάρουν παραπανίσια κιλά», εξηγεί ο ειδικός.

Ωστόσο, όπως δείχνει η νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 1.500 καπνιστές, η αποκατάσταση των αρτηριακών βλαβών ήταν πιο σημαντική από τη συσσώρευση λίγων παραπανίσιων κιλών, τα οποία οι πρώην καπνιστές θα μπορούσαν στη συνέχεια να χάσουν.

Πριν το ξεκίνημα της μελέτης, οι ειδικοί υπέβαλαν τους εθελοντές σε τεστ υπερήχων, προκειμένου να δουν την κατάσταση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων τους. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποίησαν έναν αιμοστατικό περίδεσμο, με τον οποίο σταμάτησαν τη ροή του αίματος στον πήχη για ορισμένα λεπτά. Ακολούθως, απελευθέρωσαν πάλι τη ροή του αίματος και μέτρησαν τη ροή σε μια μεγάλη αρτηρία.

Στη συνέχεια, τους προσέφεραν 5 διαφορετικές μεθόδους για να κόψουν το τσιγάρο – επιθέματα νικοτίνης, καραμέλες νικοτίνης, φάρμακα με τη δραστική ουσία βουπροπιόνη (γνωστά και ως Wellbutrin, Zyban), όπως επίσης και ένα συνδυασμό επιθεμάτων και καραμελών ή φαρμάκων και καραμελών. Μια έκτη ομάδα ακολούθησε μια θεραπεία πλασέμπο.

Μετά από έναν χρόνο, το 36% είχε καταφέρει να σταματήσει το κάπνισμα, ανεξαρτήτως ποια μέθοδο είχε ακολουθήσει ο καθένας. Οι ειδικοί υπέβαλαν εκ νέου τους συμμετέχοντες σε τεστ υπερήχων και ανακάλυψαν ότι η αρτηριακή λειτουργία είχε βελτιωθεί κατά 1% σε όλους όσοι είχαν κόψει το τσιγάρο.

«Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ σπουδαίο», αναφέρει ο δρ. Στάιν, «όμως η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 14%».

«Είναι μια μικρή βελτίωση μέσα σε διάστημα ενός έτους. Το ερώτημα είναι, ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου τα άτομα αυτά θα συνεχίσουν να βελτιώνονται;», αναρωτιέται ο δρ. Άλφρεντ Μπόουβ, καρδιολόγος από το Πανεπιστήμιο Τεμπλ και πρόεδρος της καρδιολογικής ομάδας.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον δρ. Στάιν, η έρευνα θα συνεχιστεί για ακόμη 2 χρόνια, προκειμένου να προσφέρει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό που εκδίδει το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος: Η ζωή μετά… το τσιγάρο
http://www.vita.gr/html/ent/227/ent.9227.asp

Η απαγόρευση του καπνίσματος ωφελεί και τους μη καπνιστές!
http://www.vita.gr/html/ent/193/ent.10193.asp

Και το παθητικό κάπνισμα βλάπτει
http://www.vita.gr/html/ent/414/ent.7414.asp