Μια θεραπεία βλαστικών κυττάρων θα μπορούσε να αποτελέσει αποτελεσματικό «όπλο» ενάντια στο άσθμα, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα ανήκουν στους ειδικούς των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας του Μέριλαντ στις ΗΠΑ, οι οποίοι χορήγησαν σε ασθματικά ποντίκια βλαστικά κύτταρα νωτιαίου μυελού που, όπως διαπίστωσαν, φρέναραν τα συμπτώματά τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα βλαστικά κύτταρα θεωρούνται πολλά υποσχόμενα για τη δημιουργία νέων θεραπειών ενάντια σε σοβαρές ασθένειες, καθώς μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορους τύπους κυττάρων και οργάνων.

Όπως εκτιμούν, τα βλαστικά κύτταρα του νωτιαίου μυελού έχουν την ικανότητα να περιορίζουν τις φλεγμονές στους αεραγωγούς, κατευνάζοντας έτσι τη φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε σοβαρές περιπτώσεις άσθματος.

Ήδη τα βλαστικά κύτταρα χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων, ενώ, όπως όλα δείχνουν, η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε να έχει εξίσου καλά αποτελέσματα ενάντια στο άσθμα και στις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Διαβάστε ακόμα:
Άσθμα: Πάρτε ανάσα με τη μέθοδο Buteyko
http://www.vita.gr/html/ent/835/ent.10835.asp

SOS: Επικίνδυνα εισπνεόμενα για το άσθμα
http://www.vita.gr/html/ent/000/ent.11000.asp

Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp