Η φαλάκρα γύρω στα 30 αποτελεί ένδειξη καλής υγείας, εκτιμά νέα αμερικανική μελέτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, οι άνδρες που αρχίζουν από νεαρή ηλικία να χάνουν σταδιακά τα μαλλιά τους αντιμετωπίζουν κατά 45% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Οι ερευνητές συνέδεσαν τα υψηλά επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης που έχουν οι άνδρες οι οποίοι χάνουν νωρίς τα μαλλιά τους, με χαμηλότερο κίνδυνο καρκινοπάθειας.

Συγκεκριμένα, μελέτησαν 2.000 άνδρες ηλικίας από 40 έως 47 ετών, από τους οποίους οι μισοί έπασχαν από καρκίνο του προστάτη. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι ο ρυθμός εμφάνισης καρκινικών όγκων σε όσους είχαν φαλάκρα μέχρι τα 30 τους ήταν πολύ χαμηλότερος συγκριτικά με όσους είχαν μαλλιά.

Όσοι, μάλιστα, είχαν «κενά» σημεία στο επάνω μέρος της κεφαλής τους έδειχναν να αντιμετωπίζουν τον μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Περίπου το 50% των ανδρών χάνει μαλλιά μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Σύμφωνα με μελέτες, σχεδόν οι μισοί από αυτούς πιστεύουν πως η φαλάκρα τούς κάνει να δείχνουν μεγαλύτεροι από την ηλικία τους και λιγότερο θελκτικοί για το αντίθετο φύλο, ενώ περίπου οι 3 στους 4 έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα, τα οποία έρχονται σε σύγκρουση με τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών που έδειχναν ακριβώς το αντίθετο, δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Cancer Epidimiology».

«Αρχικά, τα ευρήματα αυτά μας άφησαν έκπληκτους», αναφέρει ο δρ. Τζόναθαν Ράιτ, ειδικός σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο του προστάτη.

«Όμως, διαπιστώσαμε ότι η πρόωρη απώλεια μαλλιών συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 29-45%», συμπληρώνει ο ερευνητής.

Διαβάστε ακόμα:
Φαλακροί και υγιείς
http://www.vita.gr/html/ent/755/ent.5755.asp

Τριχόπτωση: Επιστρατεύστε τα όπλα της φύσης
http://www.vita.gr/html/ent/526/ent.5526.asp

Διατροφή για γερά μαλλιά
http://www.vita.gr/html/ent/115/ent.1115.asp