Στο μικροσκόπιο των ειδικών τίθεται η εξέταση του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου κατά του καρκίνου του προστάτη (PSA) μετά τη δήλωση του ίδιου του δημιουργού της ότι πρόκειται για μια «τεράστια αποτυχία»!

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρίτσαρντ Άμπλιν από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας ανέφερε στους «New York Times» ότι η εξέταση που είχε ανακαλύψει πριν από περίπου 40 χρόνια εξακολουθεί να στοιχίζει πολύ ακριβά και είναι αναποτελεσματική.

Μάλιστα, η Αμερικανική Ένωση για τον Καρκίνο δεν συνιστά την εξέταση αυτή ήδη από το 1990, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους γιατρούς να εξηγήσουν στους ασθενείς τούς κινδύνους και τους περιορισμούς της. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον δεύτερο πιο διαδεδομένο τύπο καρκίνου που πλήττει τον ανδρικό πληθυσμό και κάθε χρόνο οδηγεί στο θάνατο περίπου 254.000 ασθενείς.

Επιπλέον, δύο μεγάλες μελέτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκαν πριν από ένα περίπου χρόνο στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», υπογραμμίζουν την αναποτελεσματικότητα της εξέτασης.
Κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η γνωστή εξέταση αίματος αποδεδειγμένα δεν μπορεί να σώσει ζωές. Από τη μια, αδυνατεί να διαχωρίσει τον επιθετικό καρκίνο -που αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση- από τον καρκινικό όγκο που αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς –και δεν οδηγεί στο θάνατο-, και από την άλλη μπορεί να δώσει και λανθασμένα αποτελέσματα.

«Αντίθετα, αυτό που απλώς κάνει το PSA είναι να αποκαλύψει πόσα Ειδικά Προστατικά Αντίγονα έχει στο αίμα του ο εκάστοτε ασθενής», υπογραμμίζει ο κ. Άμπλιν.

Επομένως, «οι κίνδυνοι της εξέτασης ξεπερνούν τα οφέλη της και καλό είναι οι ασθενείς να ενημερώνονται για τα υπέρ και τα κατά προτού την κάνουν», συμπληρώνει ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Στην αιχµή της επιστήµης: Θωρακίζοντας την υγεία του προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/822/ent.7822.asp

Ηλεκτροσόκ στον προστάτη σας!
http://www.vita.gr/html/ent/790/ent.10790.asp

Ξέρετε πότε έχει πρόβλημα ο προστάτης σας;
http://www.vita.gr/html/ent/101/ent.1101.asp