Ένας βρετανός στρατιώτης που τυφλώθηκε από χειροβομβίδα στο Ιράκ, βρήκε και πάλι το φως του με τη βοήθεια μιας πρωτοποριακής συσκευής που του επιτρέπει να «βλέπει» μέσω της γλώσσας του.

Ο 24χρονος Κρεγκ Λούντμπεργκ, από το Λίβερπουλ, έχασε την όρασή του το 2007 στη Βασόρα από ισχυρή έκρηξη.

Ο νεαρός άνδρας, αντί να εξαρτάται από ένα σκύλο-οδηγό ή ένα μπαστούνι για την υπόλοιπη ζωή του, επιλέχθηκε από το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας για να δοκιμάσει πρώτος την καινοτόμο συσκευή.

Το BrainPort, όπως ονομάζεται, θα μπορούσε -κατά τους ειδικούς- να φέρει την επανάσταση στην αντιμετώπιση της τύφλωσης. Διαθέτει μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα, που είναι συνδεδεμένη με ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου τα οποία συνδέονται με τη γλώσσα του ασθενούς, μεταφέροντας ηλεκτρικούς παλμούς.

Ουσιαστικά, δηλαδή, η συσκευή λειτουργεί μετατρέποντας τις οπτικές εικόνες σε ηλεκτρικούς παλμούς. Η διαφορά της έντασής τους ερμηνεύεται από τον ασθενή σε αντικείμενα, αφού προηγουμένως έχει διδαχθεί να συσχετίζει τους παλμούς με τις οπτικές αντιστοιχίες τους.

«Είναι σαν να γλείφει κανείς μια 9βολτη μπαταρία», εξηγεί ο νεαρός άνδρας. «Η κάμερα στέλνει ηλεκτρικά σήματα στη γλώσσα, με αποτέλεσμα να μπορείς να προσδιορίσεις τι ακριβώς σημαίνουν ή να τα μετατρέψεις σε σχήματα», συμπληρώνει.

«Λαμβάνεις γραμμές και φιγούρες αντικειμένων, ενώ η συσκευή μεταδίδει σε μαύρο και άσπρο, οπότε ουσιαστικά λαμβάνεις εικόνες δύο διαστάσεων μέσω της γλώσσας. Μοιάζει λίγο με μούδιασμα», προσθέτει ο ασθενής.

«Αν και για την ώρα πρόκειται για πρότυπη συσκευή, ωστόσο οι δυνατότητες για να αλλάξει τη ζωή μου είναι τεράστιες. Πρόκειται για μια αλματώδη εξέλιξη σχετικά με την τύφλωση», υπογραμμίζει ο κ. Λούντμπεργκ.

Διαβάστε ακόμα:
«‘Οπλο» κατά της τύφλωσης
http://www.vita.gr/html/ent/332/ent.8332.asp

Για δες (με) τα βλαστοκύτταρα
http://www.vita.gr/html/ent/676/ent.8676.asp