Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να βοηθήσουν όσους πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και ταυτόχρονα υποφέρουν από κατάθλιψη.

Παρά τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες το 10% όσων υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες πάσχουν και από κατάθλιψη, οι γιατροί διστάζουν να χορηγήσουν αντικαταθλιπτικά, επειδή δεν είναι σίγουροι για την αποτελεσματικότητά τους.

Μετα- ανάλυση του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Kings College έδειξε ότι τα φάρμακα αυτά είναι πιο αποτελεσματικά από τα πλασέμπο στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε ασθενείς με παθήσεις όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το AIDS, το Πάρκινσον και διάφοροι τύποι καρκίνου.

«Πολλοί ασθενείς αγωνίζονται να καταπολεμήσουν τις αρνητικές επιδράσεις διαφόρων νοσημάτων στην ψυχική τους υγεία», δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Matthew Hotopf και επισημαίνει ότι τα νέα ευρήματα έχουν μεγάλη σημασία, καθώς θα βοηθήσουν τους γιατρούς να βελτιώσουν τη θεραπεία των ασθενών από τα ψυχικά και σωματικά συμπτώματα των νόσων.

«Αυτή η μετα-ανάλυση είναι πολύ σημαντική για εκατομμύρια ασθενείς και τις οικογένειές τους», τονίζει η δρ. Irene Higginson που μετείχε στην έρευνα.

«Μέχρι σήμερα, οι γιατροί αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών σε ανθρώπους με σοβαρές παθήσεις. Τα ευρήματά μας, όμως, δείχνουν το αντίθετο. Μάλιστα, θα στηριχτούμε σ’ αυτά για την αναδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών οδηγιών σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάθλιψης», συμπληρώνει η ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
10 ερωτήσεις για τα χάπια της ευτυχίας
http://www.vita.gr/html/ent/013/ent.9013.asp

Τα καλύτερα αντικαταθλιπτικά
http://www.vita.gr/html/ent/430/ent.8430.asp

Τα αντικαταθλιπτικά είναι για λίγους!

http://www.vita.gr/html/ent/709/ent.10709.asp

Επικίνδυνα τα αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη
http://www.vita.gr/html/ent/089/ent.10089.asp