Μια εξέταση DNA προσδιορίζει με ακρίβεια τη σωστή δόση γνωστού αντιπηκτικού φαρμάκου, μειώνοντας έτσι δραστικά τον κίνδυνο επιπλοκών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της Mayo Clinic, τα γενετικά τεστ μειώνουν κατά 31% το ενδεχόμενο νοσηλείας των ασθενών που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή με βαρφαρίνη.

Η ιδανική δοσολογία της βαρφαρίνης μπορεί να διαφέρει έως και δέκα φορές από άτομο σε άτομο! Το αντιπηκτικό αυτό μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία αν χορηγηθεί σε υψηλές δόσεις ή, αντίθετα, θρομβώσεις αν η δόση είναι μικρότερη από ό,τι πρέπει.

Οι ειδικοί συνέκριναν ως προς τη συχνότητα νοσηλείας 896 ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε γενετικό τεστ από την αρχή της θεραπείας τους με το εν λόγω φάρμακο, με 2688 ασθενείς που δεν υποβλήθηκαν στην εξέταση.

Οι ασθενείς που εξετάστηκαν με τεστ DNA είχαν κατά 31% λιγότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο για οποιαδήποτε αιτία και κατά 28% μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν εξαιτίας επιπλοκών που οφείλονταν στο φάρμακο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που διεξάγεται στην Ατλάντα.

Διαβάστε ακόμα:
Προσοχή στα αντιπηκτικά φάρμακα
http://www.vita.gr/html/ent/442/ent.7442.asp

Aιμορραγίες από τα αντιπηκτικά
http://www.vita.gr/html/ent/302/ent.9302.asp