Ποιο είναι το κλειδί για μια καλή σχέση; Απλώς «να είστε ο εαυτός σας»!

Αυτό διαπίστωσαν οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Οχάιο ύστερα από πρόσφατή ερευνά τους που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό έντυπο «Personality and Individual Differences».

Οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο η ικανότητα των ανθρώπων να αξιολογούν με αντικειμενικότητα τον ίδιο τους τον εαυτό, να συμπεριφέρονται με συνέπεια ως προς τις αρχές τους και να συνδιαλέγονται με ειλικρίνεια και εντιμότητα με τους άλλους, επηρεάζει τη σχέση τους με το άλλο φύλο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όσοι ανέφεραν ότι ήταν πιο ειλικρινείς με τον ίδιο τους τον εαυτό δήλωναν παράλληλα ότι είχαν και καλύτερες σχέσεις με το άλλο φύλο.

Στο… μικροσκόπιο των ερευνητών τέθηκαν 62 ζευγάρια φοιτητών από τα οποία ζητήθηκε να συμπληρώσουν τρία διαφορετικά ερωτηματολόγια σε χρονική απόσταση δυο εβδομάδων του ενός από το άλλο. Κάθε ερωτηματολόγιο αντιστοιχούσε σε μία φάση της έρευνας.

Ο σκοπός του πρώτου ερωτηματολογίου ήταν να αξιολογηθεί πόσο ειλικρινείς ήταν οι συμμετέχοντες απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό π.χ., απαντώντας θετικά ή αρνητικά σε δηλώσεις όπως «σε όποια κατάσταση και αν βρεθώ – ευχάριστη ή δυσάρεστη – έχω επίγνωση του ποιος πραγματικά είμαι.»

Στη δεύτερη φάση της έρευνας, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε μια ακόμη σειρά ερωτήσεων με σκοπό να αξιολογηθούν διάφορες πτυχές της σχέσης τους, όπως η προθυμία τους να συζητούν τα συναισθήματά τους με τον σύντροφό τους ή το κατά πόσο του κρατούσαν μυστικά.

Στην τρίτη φάση της έρευνας, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο με σκοπό να αξιολογηθεί ο βαθμός της προσωπικής τους ευτυχίας και της ικανοποίησής τους από τη σχέση τους.

Συνολικά οι άνδρες και οι γυναίκες που ανέφεραν ότι ήταν πιο ειλικρινείς με τον εαυτό τους, συμπεριφέρονταν πιο ζεστά, οικεία και φιλικά στο σύντροφό τους, αξιολογούσαν πιο θετικά τη σχέση τους και δήλωναν ότι ήταν πιο ευτυχισμένοι.

«Εάν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, τότε είναι πιο εύκολο να συμπεριφερθείς με τρόπους που σε φέρνουν πιο κοντά στο σύντροφό σου και καθιστούν τη σχέση σου πιο ικανοποιητική» εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Dr Amy Brunell, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Η έρευνα ωστόσο αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα διαφορά μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά το κατά πόσο η αυθεντικότητα και η ειλικρίνειά τους επηρεάζει τη σχέση τους.

Οι άνδρες που ήταν πιο ειλικρινείς με τον εαυτό τους είχαν συντρόφους με πιο υγιείς συμπεριφορές στο πλαίσιο της σχέσης. Ωστόσο δεν φάνηκε να ισχύει το αντίστροφο. Δεν φάνηκε δηλαδή να αλλάζει ιδιαίτερα η συμπεριφορά των ανδρών στο πλαίσιο της σχέσης, στην περίπτωση που οι σύντροφοί τους δήλωναν ότι ήταν ειλικρινείς με τον εαυτό τους.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας Dr Amy Brunell, αυτό το φαινόμενο μάλλον εξηγείται από τους παραδοσιακά διαφορετικούς ρόλους των δύο φύλων στο πλαίσιο μιας σχέσης. Με άλλα λόγια οι γυναίκες θεωρούνται «υπεύθυνες» για την διασφάλιση και τη «ρύθμιση» της οικειότητας σε μια σχέση. Όταν λοιπόν οι άνδρες είναι πιο έντιμοι και αυθεντικοί, επιθυμώντας μια ανοιχτή και ειλικρινή σχέση, το έργο των γυναικών διευκολύνεται.

Από την άλλη μεριά, το γεγονός ότι οι άνδρες έχουν μικρότερο ρόλο όσον αφορά τη διασφάλιση της οικειότητας στο πλαίσιο μιας σχέσης, σημαίνει ότι δεν επηρεάζονται και τόσο από την ειλικρίνεια των συντρόφων τους.

Πάντως το να είναι κανείς ειλικρινής με τον εαυτό του δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθεί να διορθώσει τα ελαττώματά του, εξηγεί η Dr Brunell. Πρέπει

να έχει κανείς επίγνωση των ορίων του καθώς και των πτυχών της ζωής του που μπορεί να βελτιώσει. Μια ανταμοιβή αυτής της προσπάθειας φαίνεται ότι είναι και οι καλύτερες σχέσεις με το άλλο φύλο.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς επιλέγουμε ερωτικό σύντροφο;
http://www.vita.gr/html/ent/066/ent.2066.asp

Σσσσσσσσσ… Mπορείτε να ζήσετε χωρίς μυστικά;
http://www.vita.gr/html/ent/549/ent.1549.asp

Πότε αποκαλύπτετε τα μυστικά σας;
http://www.vita.gr/html/ent/025/ent.5025.asp

Μη λέτε μυστικά σε γυναίκες!
http://www.vita.gr/html/ent/013/ent.10013.asp