Ένα χάπι θα μπορούσε (περίπου) να καταργήσει την εφηβεία, δημιουργώντας τον (περίπου) τέλειο μαθητή…

Ειδικοί του Ιατρικού Κέντρου «SUNY Downstate» στο Μπρούκλιν, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν τον υποδοχέα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την ικανότητα μάθησης και μνήμης.

Έτσι, όπως εκτιμούν αμερικανοί επιστήμονες, οι έφηβοι θα μπορούν να γίνουν εξυπνότεροι.

Ο υποδοχέας, γνωστός ως alpha4-beta-delta, δραστηριοποιείται κατά την εφηβεία στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που ευθύνεται για τη διαδικασία μάθησης και μνήμης, και παρεμποδίζει την ανάπτυξη των δύο αυτών ικανοτήτων ενώ –αντίθετα- προεφηβικά η λειτουργία του είναι περιορισμένη, διευκολύνοντάς τις.

Τα ευρήματα αυτά, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός χαπιού -στεροειδούς κατά του άγχους- που θα βοηθά στην ενίσχυση της νοητικής ικανότητας των εφήβων.

Αφού ο υποδοχέας αυτός επιβραδύνει τη διαδικασία της μάθησης κατά την εφηβεία, οι γονείς, αντί να ξοδεύουν χρήματα σε ιδιαίτερα μαθήματα, θα μπορούσαν να χορηγούν συστηματικά στα παιδιά τους μία δόση στεροειδών, ενισχύοντας έτσι τη μνήμη τους.

Σύμφωνα με τη δρ. Σέριλ Σμιθ, καθηγήτρια Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας, «Τα ευρήματα αυτά αποτελούν καινοτομία. Μέχρι, όμως, να παρασκευαστεί το χάπι αυτό, οι έφηβοι θα πρέπει να προσπαθούν να μετριάζουν το άγχος τους, καθώς αυτό φαίνεται να αποτελεί τον κύριο λόγο ενεργοποίησης του υποδοχέα».

Και συμπληρώνει: «Αν ένα φάρμακο μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα μάθησης προεφηβικά, ενδεχομένως θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμη και τους ενηλίκους με μαθησιακά προβλήματα».

Φαίνεται λοιπόν πώς δεν είναι μακριά η εποχή που θα εξαφανίζουμε τις θεωρούμενες προβληματικές αλλά απολύτως φυσιολογικές εκδηλώσεις της εφηβείας με ένα απλό χαπάκι…

Διαβάστε ακόμα:
Εφηβεία, άγχος και διατροφικές διαταραχές
http://www.vita.gr/html/ent/796/ent.6796.asp

Ο εφηβικός εγκέφαλος κάνει «εκκαθάριση»
http://www.vita.gr/html/ent/795/ent.8795.asp

Εφηβική επιθετικότητα
http://www.vita.gr/html/ent/300/ent.5300.asp