Η μοναξιά φαίνεται ότι αυξάνει κατακόρυφα την αρτηριακή πίεση, ειδικά σε ανθρώπους άνω των 50 ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Όπως βεβαιώνουν οι ψυχολόγοι, η έλλειψη κοινωνικών επαφών όχι μόνο μας κάνει πιο εσωστρεφείς και δυστυχισμένους, αλλά επηρεάζει σημαντικά και την υγεία μας.

«Η μοναξιά έδειξε να αποτελεί από μόνη της σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την υγεία», δήλωσε στο επιστημονικό περιοδικό «Psychology and Ageing» η δρ. Λουίζ Χάκλεϊ, που μαζί με άλλους επιστήμονες εκπόνησαν τη μελέτη.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 229 άτομα ηλικίας από 50 έως 68 ετών, από τα οποία οι ειδικοί ζήτησαν μέσα από μια σειρά ερωτήσεων να αξιολογήσουν αν αντιλαμβάνονταν τον εαυτό τους ως μοναχικό ή όχι.

Πέντε χρόνια αργότερα, οι ερευνητές εντόπισαν ξεκάθαρη σχέση μεταξύ του αισθήματος της μοναξιάς που είχαν δηλώσει οι εθελοντές στην αρχή της μελέτης και της αύξησης της αρτηριακής πίεσης που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της μελέτης.

«Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης που σχετίζεται με τη μοναξιά δεν ήταν ανιχνεύσιμη έως και 2 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, ενώ στην πορεία συνέχισε να αυξάνεται για τα 4 επόμενα χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ. Λουίζ Χόκλι.

Όπως είδαν προς μεγάλη τους έκπληξη οι επιστήμονες, ακόμη και τα άτομα που δήλωναν ότι βίωναν ήπια μοναξιά τελικά επηρεάζονταν από αυτήν.

Όσοι κατατάσσονταν μεταξύ των πλέον μοναχικών ατόμων παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της μελέτης αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης της τάξεως του 10% συγκριτικά με όσους δήλωναν περισσότερο ικανοποιημένοι από τις κοινωνικές τους συναναστροφές.

Διαβάστε ακόμα:
Η μοναξιά βλάπτει σοβαρά την υγεία!
http://www.vita.gr/html/ent/521/ent.8521.asp

Tι σχέση έχετε με τη μοναξιά;
http://www.vita.gr/html/ent/107/ent.5107.asp

Υπέρταση: Ζήστε χωρίς πίεση
http://www.vita.gr/html/ent/831/ent.8831.asp