Η κατανάλωση «καλών» λιπαρών μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων κατά 20%, εκτιμούν αμερικανικοί ερευνητές.

Οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, αναλύοντας τα στοιχεία 8 προηγούμενων μελετών, διαπίστωσαν ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα -τα οποία βρίσκονται κυρίως σε ψάρια και φυτικά έλαια- προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών –τα οποία υπάρχουν στο βούτυρο και το κρέας– αποτελεί σημαντική παράμετρο του υγιεινού τρόπου διατροφής.

Οι ενήλικοι, άλλωστε, βάσει των επίσημων διατροφικών οδηγιών, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 11% της ημερήσιας πρόσληψης σε κορεσμένα λιπαρά, επειδή αυξάνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης, της λεγόμενης LDL, η οποία ευθύνεται για την απόφραξη των αρτηριών και την πρόκληση καρδιακών επεισοδίων.

Η μετα-ανάλυση των αμερικανών ερευνητών έδειξε ότι για κάθε αύξηση της κατανάλωσης πολυακόρεστων λιπαρών κατά 10% καταγραφόταν μείωση κατά 20% στην εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι ελλοχεύει ο εξής κίνδυνος: η σύσταση για μείωση των κορεσμένων λιπαρών να οδηγήσει στην αντικατάστασή τους από τα λεγόμενα τρανς λιπαρά, τα οποία επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα ακόμη περισσότερο. Τα τρανς λιπαρά υπάρχουν σε αφθονία σε αρτοσκευάσματα (μπισκότα, κέικ), στο γρήγορο φαγητό και σε έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα.

Διαβάστε ακόμα:
Τα ω-3 προλαμβάνουν το άσθμα
http://www.vita.gr/html/ent/021/ent.7021.asp

Ευεργετικά τα ω-3 στην εγκυμοσύνη
http://www.vita.gr/html/ent/598/ent.6598.asp

ω-3 λιπαρά οξέα για υγιή ψυχισμό
http://www.vita.gr/html/ent/890/ent.10890.asp