Τα χρήματα μας κάνουν πιο ευτυχισμένους μόνο εφόσον διαθέτουμε περισσότερα από τους γύρω μας, επισημαίνει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Γουόρικ στη Μεγάλη Βρετανία.
Όπως είδαν οι επιστήμονες, οι κάτοχοι γρήγορων αυτοκινήτων, μεγάλων σπιτιών και μιας ζηλευτής δουλειάς νιώθουν ευτυχισμένοι μόνο όταν οι γύρω τους διαθέτουν λιγότερα αγαθά και χειρότερη δουλειά από τους ίδιους.
«Το συνεχές κυνήγι του πλούτου κάνει τους ανθρώπους να δουλεύουν πιο πολλές ώρες προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους και να σκαρφαλώσουν στην κοινωνική κλίμακα, με αποτέλεσμα να νιώθουν διαρκώς δυσαρεστημένοι», αναφέρει ο ψυχολόγος δρ. Κρις Μπόισι από το τμήμα Ψυχολογίας του ίδιου πανεπιστημίου.
Ο ερευνητής εξέτασε τις απαντήσεις που είχαν δώσει 10.000 Βρετανοί οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στην επταετή μελέτη British Household Panel Survey που διερευνούσε το αίσθημα ευτυχίας των ανθρώπων, και τις συνέκρινε με τα εισοδήματά τους.
Οι περισσότερες απαντήσεις, λοιπόν, έδειξαν ότι στην πλειονότητά τους οι συμμετέχοντες έτειναν να δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι όταν κέρδιζαν περισσότερα χρήματα ή είχαν περισσότερα και πιο ακριβά αγαθά από τους γείτονές τους.
«Το επίπεδο της διαβίωσης έχει αυξηθεί για τον καθένα από εμάς τα τελευταία 40 χρόνια», αναφέρει ο δρ. Μπόισι. «Χωρίς το μεγαλύτερο σπίτι ή το γρηγορότερο αυτοκίνητο, όμως, δεν νιώθουμε ικανοποίηση στο βαθμό που θα έπρεπε», εκτιμά ο ειδικός.
«Αυτό που μας έδειξε η έρευνα είναι ότι το αδυσώπητο κυνήγι του πλούτου μπορεί να οδηγεί σε μια πιο πλούσια κοινωνία, αλλά όχι απαραίτητα και στην ευτυχία των ανθρώπων», κατέληξε ο δρ. Μπόισι.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Psychological Science».
Διαβάστε ακόμα:
Μοney, money… κι όπου το πονεί να ‘γιάνει
http://www.vita.gr/html/ent/182/ent.9182.asp
Ζευγάρια, χρήμα και καβγάς
http://www.vita.gr/html/ent/563/ent.4563.asp
Τι σημαίνουν για εσάς τα χρήματα;
http://www.vita.gr/html/ent/565/ent.4565.asp
Πότε τα χρήματα χαρίζουν ευτυχία
Τα χρήματα μας κάνουν πιο ευτυχισμένους μόνο εφόσον διαθέτουμε περισσότερα από τους γύρω μας, επισημαίνει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Γουόρικ στη Μεγάλη Βρετανία.