Ένα «θαυματουργό» χάπι, το οποίο υπόσχεται ότι θα θεραπεύει τα αίτια που προκαλούν τους πόνους της περιόδου, αναπτύσσουν βρετανοί επιστήμονες.

Περίπου το 90% των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία υποφέρει από επώδυνες κράμπες κατά τη διάρκεια της περιόδου, με αποτέλεσμα να οδηγείται στη λήψη παυσίπονων προς αναζήτηση έστω και λίγης ανακούφισης.

Η κατάσταση ονομάζεται από τους ειδικούς δυσμηνόρροια και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της περιλαμβάνει συνήθως τη λήψη αναλγητικών, αντιφλεγμονωδών, καθώς και αντισυλληπτικών χαπιών που σταματούν την εμμηνόρροια. Ωστόσο, το 1/3 των γυναικών που τα λαμβάνουν, δεν νιώθει καμία απολύτως ανακούφιση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρείας Vantia Ltd με έδρα στο Σαουθάμπτον, πίσω από τα ανυπόφορα συμπτώματα κρύβονται τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης βασοπρεσίνης, η οποία παίζει κυρίαρχο ρόλο στη ρύθμιση των συσπάσεων της μήτρας κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Το νέο φάρμακο που αναπτύσσουν οι ερευνητές εστιάζει ακριβώς εκεί: μπλοκάρει την «ένοχη» ορμόνη με στόχο την ανακούφιση από τη δυσμηνόρροια.

Εξετάζοντας εκατοντάδες ουσίες, κατέληξαν τελικά στην ουσία με την κωδική ονομασία VA111913, προκειμένου να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, που θα λαμβάνεται από το στόμα.

Οι εξελίξεις γύρω την ανάπτυξη του πολλά υποσχόμενου φαρμάκου, που θα προσφέρει λύση σε εκατομμύρια γυναίκες που ταλαιπωρούνται κάθε μήνα, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών στο Σαν Φρανσίσκο.

Όπως τόνισαν οι ειδικοί, εάν οι δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη στεφθούν με επιτυχία, τότε το φάρμακο μπορεί να βρίσκεται στην αγορά έως το 2014.

Διαβάστε ακόμα:
Του κύκλου τα καμώματα
http://www.vita.gr/html/ent/636/ent.10636.asp

Έµµηνος ρύση: Το «σπάσιµο» του κύκλου
http://www.vita.gr/html/ent/891/ent.6891.asp

Ένας τέλειος κύκλος!
http://www.vita.gr/html/ent/702/ent.4702.asp


Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: