Στο στοματικό σεξ ενδεχομένως να οφείλεται η κατακόρυφη αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του στόματος, εκτιμούν τώρα βρετανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Κεφαλής και του Τραχήλου της Kεφαλής στο Κόνβεντρι της Μεγάλης Βρετανίας, οι περιπτώσεις καρκίνου του στόματος αυξήθηκαν κατά 50% την τελευταία 20ετία. Αυτό φάνηκε να σχετίζεται με τη ραγδαία αύξηση της μετάδοσης του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV).

Όπως γράφει, μάλιστα, η επιθεώρηση «British Medical Journal», η μετάδοση του HPV μέσω του στοματικού σεξ έδειξε να έχει σημαντική συσχέτιση με την αύξηση των κρουσμάτων της νόσου. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν να συμπεριληφθούν και τα αγόρια στο πρόγραμμα προληπτικού εμβολιασμού κατά του ιού.

Μέχρι τώρα, οι επικίνδυνοι καρκίνοι της στοματικής κοιλότητας και του τραχήλου συνδέονταν με το υπερβολικό κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ενώ έτειναν να εμφανίζονται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Το ποσοστό θνησιμότητας που τους συνοδεύει είναι αρκετά υψηλό, καθώς στοιχίζει τη ζωή σε περίπου το 30% των ασθενών που πάσχουν από αυτούς, οι οποίοι συνήθως καταλήγουν μέσα σε διάστημα 2 ετών.

Ωστόσο, οι περιπτώσεις καρκίνου που σχετίζονται με τον ιό HPV έχουν, κατά τους ειδικούς, πολύ καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, με περίπου 7 στους 10 ασθενείς να παραμένουν εν ζωή μετά την πάροδο 2 ετών.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στην περίπτωση των ατόμων που είχαν περισσότερους από 6 ερωτικούς συντρόφους στη ζωή τους, ο κίνδυνος λαρυγγο-φαρυγγικού καρκίνου αυξανόταν κατά 25%, ενώ στην περίπτωση εκείνων που είχαν κάνει στοματικό σεξ με περισσότερους από 4 ερωτικούς συντρόφους, ο κίνδυνος τριπλασιαζόταν.

Διαβάστε ακόμα:
Ένοχο για καρκίνο το στοματικό σεξ;
http://www.vita.gr/html/ent/939/ent.8939.asp

Προσοχή στο στοματικό σεξ!
http://www.vita.gr/html/ent/332/ent.5332.asp

Το σεξ προκαλεί καρκίνο;
http://www.vita.gr/html/ent/431/ent.8431.asp