Μια ακτινοθεραπεία νέας γενιάς, η οποία θα πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση καρκινικών όγκων στο μαστό, δημιούργησαν επιστήμονες.

Η εφαρμογή της πρωτοποριακής τεχνικής Intrabeam, που ανέπτυξαν οι ειδικοί της γερμανικής εταιρείας Carl Zeiss Corporation, συνίσταται στην απευθείας έκθεση της περιοχής από την οποία αφαιρέθηκε ο καρκινικός όγκος σε ειδική ακτινοβολία κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, με σκοπό την εξολόθρευση των υπολειπόμενων καρκινικών κυττάρων. Η ακτινοθεραπεία θα γίνεται με τη βοήθεια μιας καινοτόμου φορητής συσκευής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γλιτώσει τις ασθενείς από το να υποβάλλονται σε εξαντλητικές ακτινοθεραπείες μετά την επέμβαση για την απομάκρυνση του όγκου.

«Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της νέας θεραπείας, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα μέσα στο 2010», αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής, Μάικλ Μπάουμ, από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.

«Ωστόσο, εάν τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, τότε πολλές γυναίκες θα γλιτώσουν περίπου 6 εβδομάδες ακτινοθεραπείας, η οποία πραγματοποιείται συνήθως μετά το χειρουργείο», προσθέτει ο ειδικός.

Η καινοτόμος συσκευή θα είναι φορητή και θα μπορεί να μεταφερθεί εύκολα και γρήγορα όπου υπάρχει ανάγκη. «Έτσι, χιλιάδες ασθενείς οι οποίες ζουν μακριά από κέντρα ακτινοθεραπείας ή σε χώρες που δεν διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα, θα μπορούν να υποβληθούν στη συγκεκριμένη θεραπεία, μεταφέροντας τη μονάδα ακτινοθεραπείας στην ασθενή», υπογραμμίζει ο δρ. Μπάουμ.

«Ωστόσο, μια στις τέσσερις ασθενείς θα εξακολουθεί να υποβάλλεται στη συμβατική μέθοδο θεραπείας», προειδοποιεί ο καθηγητής.

Στην παρούσα φάση, βρίσκεται υπό εξέλιξη η δοκιμή της πολλά υποσχόμενης τεχνικής, η οποία στοχεύει στην περιοχή γύρω από τον καρκινικό όγκο, όπου δηλαδή υπάρχει κίνδυνος 90% για επανεμφάνιση της νόσου.

Όπως ανακοίνωσαν οι ειδικοί στο πλαίσιο του 7ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τον Καρκίνο του Μαστού στη Βαρκελώνη, κατά την τελευταία επταετία, από τις 77 ασθενείς οι οποίες υποβλήθηκαν στην ακτινοθεραπεία νέας γενιάς, μόνο οι 2 υποτροπίασαν.

Διαβάστε ακόμα:
Ακτινοθεραπεία χωρίς παρενέργειες;
http://www.vita.gr/html/ent/248/ent.10248.asp

Καλά νέα για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/061/ent.11061.asp

«Πάγωσαν» τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/101/ent.11101.asp