Το ίδιο εθιστική με το κάπνισμα και την ηρωίνη είναι η κατανάλωση γρήγορου φαγητού, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Έρευνας Scripps στη Φλόριντα των ΗΠΑ, οι junk τροφές όπως π.χ. τα πατατάκια και τα χάμπουργκερς προγραμματίζουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ώστε να αποζητά ακόμη περισσότερη ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά μέσα από τις διατροφικές του επιλογές.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί σε ποντίκια, ανακάλυψαν ότι τα ζώα που ακολουθούσαν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες εθίζονταν τελικά σε αυτές, όπως ακριβώς συμβαίνει και στον άνθρωπο κατά τη χρήση κοκαΐνης και ηρωίνης.

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης «Nature Neuroscience», οι ερευνητές για πρώτη φορά παρατήρησαν ότι η υπερκατανάλωση θερμίδων πυροδοτούσε εγκεφαλικές αντιδράσεις παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται όταν ο οργανισμός είναι εθισμένος σε ναρκωτικές ουσίες.

Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα και επικεφαλής της μελέτης, δρ. Πολ Κένι, η 3ετής μελέτη κατάφερε να επιβεβαιώσει τον εθιστικό χαρακτήρα τού junk food.

«Η παχυσαρκία αποτελεί μια μορφή εθισμού στο φαγητό», εκτιμά ο ειδικός και προσθέτει: «Η νέα μελέτη εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο των πειραματόζωων όταν αυτά έχουν εύκολη πρόσβαση σε τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας και λιπαρών».

«Εν ολίγοις, η μελέτη προσφέρει αποδείξεις ότι ο εθισμός στα ναρκωτικά και η παχυσαρκία βασίζονται τελικά στους ίδιους νευροβιολογικούς μηχανισμούς», καταλήγει ο δρ. Πολ Κένι.

Την ίδια ώρα, μια δεύτερη μελέτη από τη Σχολή Διοίκησης Ρότμαν του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση γρήγορου φαγητού μάς κάνει πιο ανυπόμονους.

«Το φαστφούντ εντιπροσωπεύει μια κουλτούρα χρονικής πίεσης και στιγμιαίας ικανοποίησης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ερευνητής κ. Τσεν-Μπο Ζονγκ.

«Το πρόβλημα είναι ότι ο μηχανισμός εξοικονόμησης χρόνου ενεργοποιείται όταν αντικρίζουμε γρήγορο φαγητό, ανεξαρτήτως αν ο χρόνος μάς πιέζει ή όχι», εξηγεί ο επιστήμονας.

Διαβάστε ακόμα:
Ένοχο «δολιοφθοράς» το junk food
http://www.vita.gr/html/ent/005/ent.10005.asp

Το φαστφούντ οδηγεί σε Αλτσχάιμερ;
http://www.vita.gr/html/ent/060/ent.8060.asp

30 ημέρες στο φαστφούντ
http://www.vita.gr/html/ent/107/ent.6107.asp

Οι διαφημίσεις fast food παχαίνουν!
http://www.vita.gr/html/ent/976/ent.7976.asp