Λίγη σοκολάτα την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, εκτιμά ολλανδική μελέτη.

Οι κόκκοι του κακάο περιέχουν πολύτιμα φλαβονοειδή, τα οποία θεωρείται ότι αυξάνουν τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στο αίμα, που προκαλεί αγγειοδιαστολή βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Για τον ίδιο λόγο, σύμφωνα με τους ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Βαγκενίνγκεν, η μαύρη σοκολάτα είναι πιο ευεργετική, συγκριτικά με τη σοκολάτα γάλακτος και τη λευκή, ακριβώς επειδή συγκεντρώνει υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών και κακάο.

Η 8ετής μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 30.000 άτομα ηλικίας από 35 έως 65 ετών, επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών που υπογράμμιζαν τις ευεργετικές ιδιότητες του… γλυκού πειρασμού.

Σύμφωνα με τον δρ. Μπράιαν Μπούιγσε, έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, ακόμη και η κατανάλωση 1 μόνο κομματιού σοκολάτας καθημερινά μπορεί να είναι ευεργετική για τον οργανισμό.

Οι ειδικοί, μάλιστα, παρατήρησαν ότι η αύξηση της παραπάνω δόσης κατά 6 γρ. μείωνε κατά 85% την εκδήλωση καρδιαγγειακών επεισοδίων ανά 10.000 ανθρώπους.

Ο δρ. Μπούιγσε, ωστόσο, υπογραμμίζει: «Δεδομένου ότι περίπου 100 γρ. σοκολάτας έχουν περίπου 500 θερμίδες, ο κόσμος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με την κατανάλωσή της επειδή τα παραπανίσια κιλά ευθύνονται τόσο για την υπέρταση όσο και για τις καρδιαγγειακές παθήσεις».

«Μία μικρή, λοιπόν, ποσότητα σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων μόνο σε περίπτωση που αντικαθιστά άλλες θερμιδογόνες τροφές, όπως π.χ. ανθυγιεινά σνακ, προκειμένου να διατηρούμε σταθερό το σωματικό μας βάρος», συμπληρώνει ο ερευνητής.

Διαβάστε ακόμα:
Σοκολάτας εγκώμιον
http://www.vita.gr/html/ent/964/ent.10964.asp

Σοκολάτα. Τροφή των Θεών
http://www.vita.gr/html/ent/660/ent.4660.asp

Έρχεται η τέλεια σοκολάτα!
http://www.vita.gr/html/ent/762/ent.9762.asp

H μαύρη σοκολάτα κόβει την όρεξη!
http://www.vita.gr/html/ent/144/ent.8144.asp