Την ακριβή θέση του πειρασμού στον εγκέφαλο κατάφεραν να εντοπίσουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Κολούμπια στις ΗΠΑ ανακάλυψη που αναμένεται να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση ψυχιατρικών διαταραχών όπως π.χ. η κατάχρηση ουσιών και ο τζόγος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η περιοχή η οποία ορίζει κατά πόσο θα χαλάσουμε ένα μηνιάτικο σε ψώνια ή όχι βρίσκεται ακριβώς πάνω από το αριστερό αυτί.

Πρόκειται για την περιοχή του εγκεφάλου η οποία μας βοηθά να αποφεύγουμε καθημερινούς πειρασμούς και μας χαρίζει υπομονή, ώστε να αντισταθούμε στον πειρασμό εκείνη τη στιγμή.

«Ο πλάγιος προμετωπιαίος φλοιός, όπως ονομάζεται, συγκαταλέγεται στις εγκεφαλικές δομές που ωριμάζουν πιο αργά από οποιαδήποτε άλλη. Ωριμάζει αρκετά αργά στην εφηβεία ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της πρώιμης ενηλικίωσής μας», εξηγεί ο δρ. Μπερντ Φίγκνερ.

Βάσει της μελέτης, η καθυστέρηση ως προς την ωρίμανση της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου θα μπορούσε ακόμη να εξηγήσει την αυθόρμητη συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων που ενδίδουν σε πειρασμούς χωρίς δεύτερη σκέψη.

«Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικοι δυσκολεύονται να περιμένουν και επιζητούν άμεση ικανοποίησή», προσθέτει ο ειδικός.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες υπέβαλαν σε πείραμα ερεθισμού του εγκεφάλου 52 νέους εφηβικής ηλικίας. Η τεχνική που εφαρμόστηκε ονομάζεται Διακρανικός Μαγνητικός Ερεθισμός και συνίσταται στην ηλεκτρομαγνητική διέγερση συγκεκριμένων σημείων του εγκεφάλου με τη βοήθεια ενός πηνίου. Οι συμμετέχοντες στο πείραμα είτε δέχθηκαν ηλεκτρομαγνητικό ερεθισμό στον αριστερό ή στον δεξιό προμετωπιαίο φλοιό τους, είτε υποβλήθηκαν σε έναν εικονικό ερεθισμό.

Μετά από τη συγκεκριμένη φάση του πειράματος, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αποφασίσουν ανάμεσα σε δύο επιλογές ή να απαντήσουν σε ερωτήσεις του τύπου: «Θα προτιμούσες να σου δώσουν 20 δολάρια σήμερα ή 30 σε 2 εβδομάδες;»

Όπως έδειξε το πείραμα, αυτοί που δέχθηκαν ερεθισμό στον αριστερό προμετωπιαίο φλοιό τους τις πιο πολλές φορές επέλεγαν την πιο βραχυπρόθεσμη ανταμοιβή, συγκριτικά με όλους τους άλλους. Ωστόσο, στην περίπτωση που και οι δύο επιλογές αφορούσαν το μακρινό μέλλον (π.χ. 20 δολάρια σε 2 βδομάδες ή 30 δολάρια σε 4 βδομάδες), δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά μεταξύ των επιλογών τους.

Τα νέα ευρήματα τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature Neuroscience».

Διαβάστε ακόμα:
Οι δρόμοι του μυαλού μας
http://www.vita.gr/html/ent/205/ent.1205.asp

Η πνευματικότητα αποτυπώνεται στον εγκέφαλο
http://www.vita.gr/html/ent/185/ent.8185.asp

Πώς αποφασίζει το μυαλό μας;
http://www.vita.gr/html/ent/972/ent.8972.asp