Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σχεδόν το 1/3 των παιδιών του πλανήτη δεν ασκούνται όσο θα έπρεπε, είτε ζουν σε αναπτυγμένες χώρες είτε όχι.

Τα ανησυχητικά ευρήματα προέρχονται από τη μελέτη περίπου 70.000 παιδιών από 34 χώρες.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα φυσικής άσκησης, δεν διαπιστώσαμε διαφορές μεταξύ των παιδιών στις πλούσιες και στις φτωχές χώρες», αναφέρει η ερευνήτρια κ. Ρεγκίνα Γκούτχολντ.

Όπως δημοσιεύει το επιστημονικό έντυπο «The Journal of Pediatrics», οι ειδικοί ανέλυσαν τα στοιχεία 72.845 μαθητών ηλικίας 13-15 ετών από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, την Ασία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, για διάστημα 4 ετών, από το 2003 έως το 2007.

Οι ειδικοί προσδιόρισαν ως επαρκή φυσική άσκηση οποιαδήποτε δραστηριότητα, εκτός σχολείου, διαρκούσε τουλάχιστον 1 ώρα και επαναλαμβανόταν για τουλάχιστον 5 μέρες την εβδομάδα.

Αντίθετα, ως καθιστική ζωή έκριναν την καθημερινή 2ωρη-3ωρη καθήλωση είτε μπροστά στην τηλεόραση είτε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, πέρα από το διάβασμα και το σχολείο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόλις το 25% των αγοριών και το 15% των κοριτσιών είχαν επαρκείς δραστηριότητες. Αντίθετα, το 25% των αγοριών και το 30% των κοριτσιών έκαναν καθιστική ζωή, αφού αφιέρωναν καθημερινά 2-3 ώρες βλέποντας τηλεόραση, παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή ή κάνοντας chat με φίλους.

Εκτός από τη Ζάμπια, όπου τα «δραστήρια» αγόρια έφταναν μόλις το 8%, σε όλα τα υπόλοιπα κράτη που συμμετείχαν στη μελέτη τα αγόρια ήταν εκείνα που είχαν μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα σε σχέση με τα κορίτσια.

Το μεγαλύτερο ποσοστό δραστήριων αγοριών καταγράφηκε στην Ουρουγουάη, με το ποσοστό να αγγίζει το 42%.

Από την άλλη, τα κορίτσια στην Ινδία φάνηκαν πιο δραστήρια, με το 37% να αγγίζει τα επιθυμητά όρια επαρκούς φυσικής άσκησης. Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Αίγυπτο, όπου τα δραστήρια κορίτσια έφταναν μόλις το 4%.

Λιγότερο καθιστική ζωή έκαναν τα παιδιά στη Μιανμάρ, όπου μόλις το 13% των αγοριών και το 8% των κοριτσιών ακολουθούσαν αυτό τον τρόπο ζωής.

Στην κορυφή των χωρών με τα πιο οκνηρά παιδιά βρέθηκαν η Σάντα Λουσία και τα νησιά Κέιμαν, όπου το 58% των αγοριών και το 64% των κοριτσιών αφιέρωναν 3 ώρες την ημέρα σε «καθιστικές» δραστηριότητες.

Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί δεν εξέτασαν τους παράγοντες που οδηγούν τα παιδιά στην υιοθέτηση ενός καθιστικού τρόπου ζωής, ωστόσο η κ. Γκούτχολντ υποστηρίζει ότι πολύ πιθανόν η δομή των πόλεων, η υπερβολική χρήση των αυτοκινήτων και η τεχνολογία που έχει εισβάλει έντονα στη ζωή μας να ευθύνονται για το θλιβερό αυτό αποτέλεσμα.

«Η εκπαίδευση θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά να εντάξουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους μέσα από τη δημιουργία ειδικών σχολικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, η συνδρομή της Πολιτείας θα ήταν πολύτιμη με τη δημιουργία ποδηλατόδρομων, διαβάσεων πεζών και άλλων προϋποθέσεων που να επιτρέπουν το περπάτημα ή την ποδηλασία για τις μετακινήσεις μας», τονίζει.

«Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας στα παιδιά παγκοσμίως αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να μας ανησυχεί όλους. Για το λόγο αυτό, πρέπει να αναλάβουμε δράση με κάθε τρόπο», συμπληρώνει η ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Βαρεμάρα μέχρι θανάτου!
http://www.vita.gr/html/ent/922/ent.10922.asp

Μη φοβάστε τη βαρεμάρα
http://www.vita.gr/html/ent/832/ent.5832.asp

Σηκωθείτε τώρα από τον καναπέ!
http://www.vita.gr/html/ent/679/ent.8679.asp