Ο προληπτικός έλεγχος κατά του καρκίνου του μαστού κρύβει περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους, επιβεβαιώνει νέα μεγάλη μελέτη.

Αν και μέχρι τώρα κάποιοι ειδικοί αντιτάσσονταν στις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις από φόβο ότι οι διαγνώσεις δεν είναι πάντοτε σωστές, με αποτέλεσμα κάποιες γυναίκες να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με θεραπείες χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, τώρα τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξετάσεις αυτές σώζουν ζωές, υπερκαλύπτοντας έτσι τους κινδύνους που εγκυμονούν.

Συγκεκριμένα, όπως είδαν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Προληπτικής Ιατρικής Wolfson και της Ιατρικής Σχολής του Λονδίνου, για κάθε μία γυναίκα που λαμβάνει αχρείαστη θεραπεία σώζονται δύο άλλες γυναίκες.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα προέκυψαν κατόπιν μελέτης των περιπτώσεων 80.000 γυναικών γύρω στην ηλικία των 50 ετών από τη Βρετανία και τη Σουηδία. Οι ειδικοί εξέτασαν τι συνέβη προτού και αφότου οι συμμετέχουσες άρχισαν να υποβάλλονται στους απαιτούμενους προληπτικούς ελέγχους.

Είδαν, λοιπόν, ότι μέσα σε μια 20ετία μόνο στη Βρετανία, απετράπησαν 5,7 θάνατοι που οφείλονταν στη νόσο ανά 1.000 γυναίκες που είχαν υποβληθεί στις εξετάσεις.

Την ίδια ώρα, 2,3 γυναίκες στις 1.000 διαγνώστηκαν με ογκίδιο το οποίο δεν ήταν ξεκάθαρο κατά πόσο αποτελούσε επιθετική μορφή καρκίνου που απαιτούσε την κατάλληλη θεραπεία.

Με απλά μαθηματικά οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι σε κάθε 28 περιπτώσεις που διαγιγνώσκονταν, σώζονταν περίπου 2,5 ζωές, ενώ σε μία περίπτωση οι γιατροί μετά τη διάγνωση προχωρούσαν σε θεραπεία χωρίς να υπάρχει λόγος.

Από την άλλη, μια δεύτερη μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Δυτικού Σίδνεϊ έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν θηλάσει τα παιδιά τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 53.000 γυναίκες ηλικίας από 45 ετών και άνω. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι ο κίνδυνος που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες που είχαν θηλάσει ήταν σημαντικά χαμηλότερος συγκριτικά με αυτόν που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες που δεν είχαν αποκτήσει ποτέ παιδιά.

Συγκεκριμένα, κάθε χρόνος θηλασμού συνδεόταν με 14% μείωση του κινδύνου.Τα εντυπωσιακά στοιχεία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Diabetes Care».

Διαβάστε ακόμα:
Καλά νέα για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/061/ent.11061.asp

Καρκίνος του μαστού: «Σπουδαίο βήμα η εξατομικευμένη θεραπεία»
http://www.vita.gr/html/ent/452/ent.7452.asp

11 +1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp