Ένα πρωινό με αυγά και μπέικον, παρόλο που περιέχει αρκετά λιπαρά, αποτελεί τον πιο υγιεινό τρόπο να ξεκινήσουμε δυναμικά τη μέρα μας, εκτιμά αμερικανική μελέτη.

Όπως δημοσιεύει το επιστημονικό έντυπο «International Journal of Obesity», οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα εξέτασαν πώς τα διαφορετικά διατροφικά μοτίβα επηρεάζουν την εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου, που ενοχοποιείται, μεταξύ άλλων, για την πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Από πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα κατανάλωναν τροφές υψηλές σε λιπαρά όταν ξυπνούσαν, διατηρούσαν φυσιολογικό μεταβολικό προφίλ.

Αντίθετα, εκείνα που όταν ξυπνούσαν έτρωγαν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και στο τέλος της μέρας κατανάλωναν ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά, έπαιρναν βάρος, εμφάνιζαν δυσανεξία στη γλυκόζη καθώς και άλλους δείκτες του μεταβολικού συνδρόμου.

«Το πρώτο γεύμα που καταναλώνουμε φαίνεται να προγραμματίζει τον μεταβολισμό μας για το υπόλοιπο της μέρας», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Μάρτιν Γιάνγκ.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα γεύματα της μέρας θα πρέπει να έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε λιπαρά. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε το «πλούσιο» γεύμα της ημέρας το πρωί, το μέτριο γεύμα το μεσημέρι και το ελαφρύ γεύμα το βράδυ.

Έτσι επιβεβαιώνεται και η γνωστή ρήση: «Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν φτωχός».

Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο οι ευεργετικές ιδιότητες ενός πρωινού πλούσιου σε λιπαρά που παρατηρήθηκαν στα ποντίκια έχουν την ίδια εφαρμογή και στον άνθρωπο.

Διαβάστε ακόμα:
4 τρόποι να πούμε… καλημέρα!
http://www.vita.gr/html/ent/646/ent.10646.asp

Φάε καλά το πρωί, για να χάσεις κιλά!
http://www.vita.gr/html/ent/840/ent.6840.asp

Πρωινό για λεπτούς εφήβους
http://www.vita.gr/html/ent/407/ent.5407.asp