Αυστραλός επιστήμονας προειδοποιεί ότι κάποιες καπνοβιομηχανίες χρησιμοποιούν για την παραγωγή των φίλτρων στα τσιγάρα τους μια πρωτεΐνη που προέρχεται από το αίμα χοίρων.

Ο καθηγητής Σάιμον Τσάπμαν από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ μελέτησε πρόσφατη έρευνα ολλανδών επιστημόνων η οποία εξέτασε 185 διαφορετικούς τρόπους βιομηχανικής εκμετάλλευσης των χοίρων και στάθηκε στη χρήση της αιμοσφαιρίνης των συγκεκριμένων ζώων από ορισμένες εταιρείες για την παραγωγή φίλτρων σε τσιγάρα.

Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι αυτή η ουσία έχει ιδιαίτερα σοβαρές θρησκευτικές διαστάσεις, καθώς θα μπορούσε να ενοχλήσει όσους η θρησκεία τους δεν τους επιτρέπει να καταναλώνουν χοιρινό κρέας, π.χ. όσοι ασπάζονται τη μουσουλμανική και την εβραϊκή θρησκεία.

«Πιστεύω ότι θα μπορούσαν να ξεσπάσουν αντιδράσεις για την προσβλητική ως προς τη θρησκεία τους «χρήση» των χοίρων σε προϊόντα όπως τα τσιγάρα», αναφέρει ο καθηγητής στην αυστραλιανή εφημερίδα «Sydney Daily Telegraph».

Παρά το γεγονός ότι κάποιες καπνοβιομηχανίες αναγράφουν στις επίσημες ιστοσελίδες τους τη λίστα των ουσιών που χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους, στο τελικό προϊόν, σύμφωνα με τον καθηγητή, αναφέρουν γενικώς ότι περιέχονται «επεξεργασμένα βοηθήματα».

Ο κ. Τσάπμαν, επίσης, αναφέρει ότι στην Ελλάδα υπάρχει τουλάχιστον μία μάρκα τσιγάρων η οποία χρησιμοποιεί αιμοσφαιρίνη χοίρων.

Αν και ο καθηγητής δεν κατονόμασε τη συγκεκριμένη ελληνική εταιρεία, παλαιότερη δημοσίευση στο έντυπο «Tobacco Reporter» έκανε λόγο για τη μάρκα «BF» που παράγεται από την εταιρεία ΣΕΚΑΠ.

Η δημοσίευση τόνιζε ότι η ελληνική εταιρεία χρησιμοποιούσε έναν νέο τύπο τριπλού βιοφίλτρου που στο εσωτερικό του περιείχε άνθρακα σε συνδυασμό με αιμοσφαιρίνη, με στόχο τον περιορισμό των επιβλαβών τοξικών ουσιών του τσιγάρου.

«Εάν κάποιος ασπάζεται την Ισλαμική ή την Εβραϊκή θρησκεία, τότε πιθανόν να θέλει να γνωρίζει τι περιέχεται σε αυτά τα προϊόντα και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το μάθει», καταλήγει ο καθηγητής Τσάπμαν.

Διαβάστε ακόμα:
Για χαρούμενα μωρά, κόψτε το κάπνισμα
http://www.vita.gr/html/ent/471/ent.5471.asp

Φάκελος: Η ζωή μετά… το τσιγάρο
http://www.vita.gr/html/ent/227/ent.9227.asp

Το κάπνισμα δυσκολεύει τις δύσκολες μέρες
http://www.vita.gr/html/ent/963/ent.7963.asp