Ολοένα και σπανιότερα βλέπουμε τηλεόραση με άλλα μέλη της οικογένειας ή φίλους μας, εκτιμά νέα σουηδική μελέτη.

«Γινόμαστε ολοένα και πιο ατομικιστές στην επιλογή τηλεοπτικών προγραμμάτων», εξηγεί ο κ. Jakob Bjur από το Πανεπιστήμιο του Γκέτενμποργκ, υπογραμμίζοντας την αποξένωσή μας ακόμη και κατά τις ώρες της ψυχαγωγίας μας.

Κατά το παρελθόν, η παρακολούθηση τηλεόρασης οδηγούσε σε κοινωνικές συναναστροφές και έφερνε τον έναν πιο κοντά στον άλλον. Η εικόνα ολόκληρης της οικογένειας να παρακολουθεί με αφοσίωση μια τηλεοπτική εκπομπή, όπως φαίνεται, αποτελεί πλέον παρελθόν.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της πτώσης στην τιμή των τηλεοπτικών δεκτών, οι οικογένειες έχουν πλέον περισσότερες τηλεοράσεις στο σπίτι τους, με αποτέλεσμα το κάθε μέλος να αποξενώνεται στο δικό του δωμάτιο προκειμένου να παρακολουθήσει το πρόγραμμα που του αρέσει.

«Το 1999 η συλλογική παρακολούθηση τηλεόρασης άγγιζε το 45% και το 2008 κατρακύλησε στο 37%. Γινόμαστε όλο και πιο ατομικιστές στις επιλογές τηλεοπτικών προγραμμάτων και είμαι πια πεπεισμένος ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Πλέον δεν μπορούμε να πούμε ότι η τηλεόραση αποτελεί κοινωνική δραστηριότητα, μια ενωτική δύναμη», αναφέρει ο κ. Bjur.

Υπάρχουν, βέβαια, ακόμη ορισμένα τηλεοπτικά προγράμματα που συνεχίζουν να προσελκύουν μεγάλες μερίδες κοινού, όπως π.χ. ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision και κάποιοι αγώνες ποδοσφαίρου.

Ωστόσο, το τοπίο των τηλεοπτικών επιλογών μας έχει αλλάξει δραματικά συγκριτικά με εκείνο μίας δεκαετίας πριν. Υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία τόσο στα προγράμματα όσο και στα κανάλια.

Ο μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των καναλιών έχει οδηγήσει τις εταιρείες που κρύβονται πίσω από αυτά, όχι στην επένδυση σε εκπομπές με υψηλές τηλεθεάσεις -αφού οι παραγωγές είναι απαγορευτικά ακριβές-, αλλά, αντίθετα, στην αγορά πολλών, μικρότερων καναλιών με στόχο την αύξηση του μεριδίου τους στην «πίτα» της τηλεθέασης.

Διαβάστε ακόμα:
Κλείστε …μάτι και TV
http://www.vita.gr/html/ent/347/ent.9347.asp

Πατήστε το «off» στην κατάθλιψη
http://www.vita.gr/html/ent/251/ent.10251.asp

Μικρή οθόνη, μεγάλος κίνδυνος
http://www.vita.gr/html/ent/740/ent.10740.asp