Αυτό προτείνει ένας βρετανός ειδικός, ο οποίος εκτιμά ότι η υπνοθεραπεία ανακουφίζει από τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Σύμφωνα με το δρ. Ρόναλντ Βαλόρι από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Γκλουσεστερσάιρ, η υπνοθεραπεία για το σύνδρομο έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές της δεκαετίας του 90. Από τους πρώτους 100 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε υπνοθεραπεία, οι 9 στους 10 εμφάνισαν σημαντική βελτίωση της κατάστασής τους.

Παρά το γεγονός ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως η υπνοθεραπεία θα μπορούσε να δράσει αποτελεσματικά κατά της σπαστικής κολίτιδας, ωστόσο η μέθοδος δεν εφαρμόζεται ευρέως. Αυτό, τονίζει, ίσως συμβαίνει επειδή οι γιατροί δεν πιστεύουν ότι μια τέτοια τεχνική θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Είναι γνωστό ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) συνοδεύεται από έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Σε 100 περιπτώσεις ασθενών με σπαστική κολίτιδα, ο ειδικός διαπίστωσε ότι χάρη στην υπνοθεραπεία τα δυσάρεστα συμπτώματα σταμάτησαν για πάντα στους 4 από τους 10, ενώ 5 στους 10 δήλωσαν ότι μετά την έναρξη της θεραπείας αισθάνονταν πολύ καλύτερα, αφού κατάφεραν να ελέγχουν εν μέρει τα συμπτώματά τους.

«Για μένα, η αποτελεσματικότητα της υπνοθεραπείας είναι ξεκάθαρη», υπογραμμίζει ο ειδικός. «Φαίνεται, μάλιστα, να έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα σε νεαρές ασθενείς που εμφανίζουν χαρακτηριστικά συμπτώματα, καθώς και σε εκείνες που ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα», συμπληρώνει.

Διαβάστε ακόμα:
9 ερωτήσεις για την υπνοθεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/339/ent.2339.asp

Η ύπνωση δρα στον εγκέφαλο
http://www.vita.gr/html/ent/393/ent.10393.asp

Τα amore mio του εντέρου σας
http://www.vita.gr/html/ent/839/ent.8839.asp