Μία επιπλέον ώρα ύπνου κάθε πρωί τονώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και περιορίζει τις απουσίες.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα, καθηγητή Ράσελ Φόστερ, οι έφηβοι τείνουν να είναι πιο αποδοτικοί και σε μεγαλύτερη εγρήγορση κατά της απογευματινές ώρες, συγκριτικά με το πρωί.

Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί ισχυρίζονται τώρα ότι είναι πραγματικά «βάναυσο» το πρωινό ξύπνημα και πως, για καλύτερα αποτελέσματα, τα δύσκολα μαθήματα θα πρέπει να γίνονται το απόγευμα.

Οι ιδέες αυτές, μάλιστα, εφαρμόστηκαν πιλοτικά στο γυμνάσιο του Μονκσίτον τον περασμένο Οκτώβριο, μετατοπίζοντας την έναρξη των μαθημάτων από τις 9 το πρωί στις 10 και τα αποτελέσματα, κατά τους ερευνητές, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

«Τα στοιχεία είναι πρόωρα, αλλά δείχνουν ότι η αλλαγή στην ώρα έναρξης των σχολικών μαθημάτων μείωσε την καθυστερημένη προσέλευση των μαθητών στο σχολείο κατά 8%, ενώ και οι απουσίες περιορίστηκαν κατά 27%», δηλώνει ο διευθυντής του σχολείου κ. Πολ Κέλι.

«Επιπλέον, τα αποτελέσματα των εξετάσεων GCSE στα μαθηματικά και στην αγγλική γλώσσα τον Ιανουάριο του 2010 ήταν σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με εκείνα του Ιανουαρίου του 2009», βεβαιώνει ο κ. Κέλι.

«Περάσαμε, δηλαδή, από μια κατάσταση κατά την οποία το πρωινό ξύπνημα ήταν εντελώς ανυπόφορο για κάποια παιδιά, σε μια κατάσταση η οποία είναι πολύ πιο υποφερτή, καθώς τα παιδιά καταφέρνουν να ξυπνήσουν και να είναι “ξύπνια” στο μάθημα που αρχίζει πλέον στις 10 το πρωί», λέει ο διευθυντής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρόμοια σχήματα έχουν ήδη υιοθετηθεί από σχολεία σε Γερμανία και ΗΠΑ, τα οποία επίσης έχουν οδηγήσει στη βελτίωση των σχολικών επιδόσεων, καθώς και στη μείωση των αδικαιολόγητων απουσιών και της καταθλιπτικής συμπεριφοράς των μαθητών.

Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν την πιθανότητα μόνιμης εφαρμογής της συγκεκριμένης ιδέας, επειδή υποστηρίζουν ότι μελλοντικά κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει ιδιαίτερα τους νέους να προσαρμοστούν στα εργασιακά ωράρια.

Οι μαθητές, από την πλευρά τους, δηλώνουν ικανοποιημένοι, γιατί με το νέο τους ωράριο τους δίνεται η δυνατότητα να απολαμβάνουν καθημερινά ένα σωστό πρωινό.

Διαβάστε ακόμα:
Οι fit μαθητές παίρνουν… άριστα!
http://www.vita.gr/html/ent/065/ent.11065.asp

Πώς γίνονται οι καλοί μαθητές;
http://www.vita.gr/html/ent/638/ent.1638.asp

Κοιμηθείτε, κάνει καλό
http://www.vita.gr/html/ent/020/ent.11020.asp