Σας φοβίζουν οι αλλαγές, οι τσακωμοί, βάζετε τα κλάματα εύκολα στο σινεμά; Τρέμετε τις μετακομίσεις, τους χωρισμούς, και προτιμάτε να ικανοποιείτε τις απαιτήσεις όλων των γύρω σας προκειμένου να διατηρήσετε τη γαλήνη και την καλή ατμόσφαιρα; Μπορεί να ανήκετε στους υπερευαίσθητους, αυτούς που, εν μέρει για βιολογικά και εν μέρει για συναισθηματικά αίτια, αντιδρούν αμέσως και έντονα σε κάθε (αρνητικό κυρίως) συναισθηματικό ερέθισμα, κάθε «διατάραξη της ησυχίας τους». Από την άλλη μεριά, είναι άνθρωποι που νοιάζονται για τους άλλους, είναι αφοσιωμένοι και αλτρουιστές, γι’ αυτό και πολλοί από εμάς προτιμάμε να ανήκουμε σε αυτούς παρά στους στυγνούς εγωιστές. Είστε, όμως, πράγματι ένας υπερευαίσθητος άνθρωπος; Ανακαλύψτε το απαντώντας στις ερωτήσεις του τεστ, επιστρατεύοντας -όπου χρειάζεται- τη φαντασία σας (αν π.χ. δεν έχετε παιδιά, φανταστείτε πώς θα ήταν αν… ).

Σημειώστε σε κάθε ερώτηση την απάντηση που σας εκφράζει περισσότερο.
1. Σαν παιδιά, προσπαθούσατε να ευχαριστήσετε τους γονείς σας, ακόμη και σε βάρος των δικών σας επιθυμιών.
Καμιά φορά.
Όχι.
Ναι.
2. Στο σχολείο, η ιδέα ότι θα μπορούσαν να σας τιμωρήσουν σας τρομοκρατούσε.
Καμιά φορά.
Όχι.
Ναι.
3. Οι γονείς και οι δάσκαλοί σας έπρεπε να είναι ευχαριστημέ­νοι με τις επιδόσεις σας.
Καμιά φορά.
Όχι.
Ναι.
4. Οι καβγάδες με τους φίλους σάς ταράζουν πολύ.
Καμιά φορά.
Όχι.
Ναι.
5. Έχετε ακόμη φίλους από την παιδική σας ηλικία.
Κάποιους.
Όχι.
Ναι.
6. Ακόμη κι όταν οι φίλοι το παρατραβάνε, δεν μπορείτε να πείτε «όχι».
Καμιά φορά.
Όχι.
Ναι.
7. Στον πρώτο σας έρωτα, πιστεύατε ότι θα μείνετε για πάντα μαζί.
Καμιά φορά.
Όχι.
Ναι.
8. Φοβόσασταν τις επιπλήξεις του πρώτου σας έρωτα.
Καμιά φορά.
Όχι.
Ναι.
9. Η ευχαρίστηση του συντρόφου έρχεται πριν από τη δική σας.
Καμιά φορά.
Όχι.
Ναι.
10. Σκέφτεστε ότι τώρα ένας χωρισμός θα ήταν καταστροφή για εσάς, δεν θα το ξεπερνούσατε ποτέ.
Καμιά φορά.
Όχι.
Ναι.
11. Τίποτα δεν είναι πιο φοβερό για εσάς από ένα παιδί που υποφέρει.
Καμιά φορά.
Όχι.
Ναι.
12. Η σκέψη ότι τα παιδιά σας θα μεγαλώσουν και θα φύγουν από το σπίτι σάς θλίβει πολύ εκ των προτέρων.
Καμιά φορά.
Όχι.
Ναι.
13. Δένεστε πολύ και δίνετε πάρα πολλά στους άλλους.
Καμιά φορά.
Όχι.
Ναι.
14. Στενοχωριέστε αν πρόκειται να αλλάξετε αυτοκίνητο ή ακόμη και ψυγείο.
Καμιά φορά.
Όχι.
Ναι.
15. Έχετε ανάγκη από τις «ιεροτελεστίες» σας: Κάθε Τετάρτη για φαγητό με την τάδε παρέα, διακοπές στο ίδιο μέρος κλπ.
Καμιά φορά.
Όχι.
Ναι.

Αξιολόγηση
Αθροίστε τα Α, Β και Γ των απαντήσεών σας και βρείτε σε ποια (ή ποιες, αν ισοβαθμείτε σε κάποιες) από τις παρακάτω κατηγορίες ανήκετε.

Περισσότερα Α
Μείνε όπως είσαι…
Ο φόβος της ρήξης υπάρχει σε όλους. Όμως, σε έναν κόσμο όπου τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα και το να μένεις για πάντα σε μία σχέση ή μία δουλειά είναι πολύ σπάνιο, είναι πλεονέκτημα το να ξέρει κανείς να αντιμετωπίζει τις ρήξεις. Δεν σας αρέσουν ιδιαίτερα οι αλλαγές, δεν τις αποζητάτε, αναγνωρίζετε όμως την αναγκαιότητά τους. Δεν σας αρέσουν οι συγκρούσεις, αλλά δεν τις αγνοείτε όταν, καμιά φορά, είναι απαραίτητες. Και προτιμάτε να πείτε μιαν αλήθεια που νιώθετε, ιδιαίτερα όταν άπτεται των πεποιθήσεών σας για τη ζωή, από το να προστατεύετε τον άλλο για να αποφύγετε τη ρήξη. Τα πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα για εσάς. Ξέρετε, όμως, να προκαλείτε το σεβασμό με τη στάση σας.
Μία παρατήρηση Ο φόβος να μη γίνετε αρεστοί ή να πληγώσετε τον άλλο δεν είναι τόσο μεγάλος που να σας οδηγεί στην αυτοθυσία. Αν ζείτε καλά με την ευαισθησία σας, τότε μην αλλάξετε τίποτα σε αυτό που είστε.

Περισσότερα Β
Αδέσμευτοι και… ωραίοι

Δεν φοβάστε τις ρήξεις, και οι αλλαγές των ρυθμών σάς είναι σχεδόν απαραίτητες για να νιώθετε ισορροπημένοι. Αγαπάτε τις περιπέτειες της ζωής -ερωτικές, σεξουαλικές, ανθρώπινες και τα έντονα ερεθίσματα. Απέναντι στους άλλους, έχετε την αντίληψη: Δεν μου χρωστάνε και δεν τους χρωστάω, ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Αυτό συχνά σας δημιουργεί κάποια δυσκολία στο να καταλάβετε τι θέλουν οι άλλοι.Έτσι, είστε πεπεισμένοι ότι στον έρωτα, όπως και στη φιλία, υπάρχουν πάντα προβλήματα. Συνήθως, οι άλλοι σάς ζηλεύουν για την ελευθερία, την αυτονομία και την τόλμη σας. Είναι αλήθεια ότι δείχνετε πολύ πιο δυνατοί από πολλούς άλλους. Υπάρχει, όμως, ο κίνδυνος να βρεθείτε μόνοι κάποια στιγμή, επειδή οι φίλοι ή
ο/η σύντροφός σας μπορεί να μην αντέξουν για πάντα το ότι αποφεύγετε τις δεσμεύσεις. Χρειάζεται, ίσως, να δώσετε λίγο περισσότερη προσοχή στους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν, να ανακαλύψετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους.
Μία παρατήρηση Προσπαθήστε να αποκτήσετε, εκτός από φτερά, και ρίζες. Αν έχετε παιδιά και θα θέλατε να αυτονομηθούν γρήγορα και να μην εξαρτώνται από εσάς, αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν τους δώσετε ασφάλεια και σιγουριά για να πατήσουν γερά.

Περισσότερα Γ
Δικαίωμα στην έκφραση

Είστε πιο ευαίσθητοι από πολλούς, αλλά μπορείτε να ζείτε καλά αν βρίσκεστε μέσα στο προστατευτικό σας κουκούλι. Αν έχετε οργανώσει τη ζωή σας με καλές και δυνατές σχέσεις, ένα δίκτυο πιστών φίλων, συναντήσεις, επικοινωνία, είστε πανευτυχείς. Το πλεονέκτημά σας: Εύκολα σας αγαπούν και σας εκτιμούν. Παρ’ όλα αυτά, εξασκηθείτε στο να είστε λιγότερο ευαίσθητοι στις συγκρούσεις. Μία απότομη κουβέντα ποτέ δεν είναι τόσο καταστροφική όταν προέρχεται από κάποιον που μας εκτιμά πραγματικά. Σκεφτείτε ότι δεν
είστε λιγότερο σημαντικοί και ότι έχετε το δικαίωμα να εκφρά­ζετε τις επιθυμίες σας. Αν π.χ. έχετε παιδιά, μη νιώθετε υπο­χρεωμένοι να τα φροντίζετε για όλη τους τη ζωή. Έτσι δεν τα βοηθάτε να μεγαλώσουν. Ακόμη κι
αν τους πείτε μερικά «όχι», δεν θα πάψουν να σας αγαπούν. Πρέπει, μερικές φορές, να συγκρουστούμε για να βελτιώσουμε μία κατάσταση…
Μία παρατήρηση Δεν κάνετε πάντα το καλύτερο με το να νοιάζεστε περισσότερο για τους άλλους παρά για τον εαυτό σας. Κινδυνεύετε να έχετε μια ζωή που δεν είναι η δική σας. Γι’αυτό, μην ξεχνάτε να ακούτε τον εαυτό σας!

Ακολουθήστε το στο Google News