Μελέτη Φιλανδών επιστημόνων έδειξε ότι όσο νωρίτερα αρχίζουν τα παιδιά να τρώνε χυλό βρόμης ή άλλα τρόφιμα με βάση τη βρόμη, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν να εμφανίσουν άσθμα.

Μάλιστα, όπως είδαν, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 2/3 στα μωρά που είχαν καταναλώσει για πρώτη φορά βρόμη πριν από την ηλικία των 5 μηνών, συγκριτικά με εκείνα που ξεκίνησαν να την τρώνε αργότερα.

Οι επιστήμονες, μέσα από το επιστημονικό έντυπο «British Journal of Nutrition», υποστηρίζουν ότι η έκθεση των μωρών από πολύ νωρίς στη βρόμη ίσως είναι καίριας σημασίας για την πρόληψη της συγκεκριμένης αναπνευστικής νόσου.

Τα νέα ευρήματα, παρ’ όλα αυτά, φαίνεται να έρχονται σε σύγκρουση με τις γενικές οδηγίες των υπουργείων Υγείας σχετικά με τη διατροφή των βρεφών, που συστήνουν θηλασμό μέχρι και τον έκτο μήνα, προτού το μωρό ξεκινήσει να καταναλώνει στερεά τροφή.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή και το περιβάλλον μπορούν ήδη από πολύ μικρή ηλικία να επηρεάσουν τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος.

Ανέλυσαν, λοιπόν, στοιχεία που αφορούσαν 1.300 παιδιά, των οποίων οι γονείς μεταξύ του 1996 και του 2000 είχαν λάβει μέρος σε μία μελέτη που αφορούσε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι τα μωρά που έτρωγαν χυλό βρόμης από τους πρώτους ήδη μήνες της ζωής τους, είχαν κατά 62% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αναπνευστικά προβλήματα ως νήπια, σε σχέση με τα υπόλοιπα. Ακόμη, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ψαριού από νωρίς χάριζε στα παιδιά αυξημένη προστασία από διάφορα αλλεργικά συμπτώματα μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

«Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για το ψάρι», αναφέρουν οι ερευνητές, «ως προς το πόσο νωρίς θα πρέπει τα παιδιά να αρχίσουν να καταναλώνουν στερεά τροφή». «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η καθυστέρηση της εισαγωγής της βρόμης στο διαιτολόγιο του βρέφους μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αυξήσει τον κίνδυνο του άσθματος μέχρι την ηλικία των 5 ετών», εξηγούν.

Διαβάστε ακόμα:
Άσθμα: Πάρτε ανάσα με τη μέθοδο Buteyko
http://www.vita.gr/html/ent/835/ent.10835.asp

SOS: Επικίνδυνα εισπνεόμενα για το άσθμα
http://www.vita.gr/html/ent/000/ent.11000.asp

Βλαστοκύτταρα κατά του άσθματος
http://www.vita.gr/html/ent/156/ent.11156.asp