Μία ώρα ήπιας έως έντονης άσκησης την ημέρα αποτρέπει την εφηβική παχυσαρκία, εκτιμά τώρα νέα ευρωπαϊκή μελέτη.

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία διαπίστωσαν ότι η σωματική άσκηση ρυθμίζει τη λειτουργία ενός γονιδίου που σχετίζεται με την εμφάνιση της παχυσαρκίας, γνωστό και ως FTO ή «fatso».

«Να είστε δραστήριοι με όποιον τρόπο επιθυμείτε», υπογραμμίζει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Γιόναθαν Ρουίζ. «Δραστηριότητες όπως π.χ. τα σπορ, αποτελούν πολύ καλή και επαρκή μορφή άσκησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τόσο τα γονίδια όσο και οι καθημερινές συνήθειες συμβάλλουν στην εμφάνιση της παχυσαρκίας. Μέσω της σωστής διατροφής και της άσκησης, όμως, υποστηρίζουν ότι μπορεί να αποτραπεί ο κληρονομικός κίνδυνος.

Στη νέα μελέτη, οι ειδικοί μελέτησαν τις περιπτώσεις 752 εφήβων. Αρχικά τους έκαναν τεστ αίματος για να δουν κατά πόσον έφεραν την «ένοχη» γονιδιακή παραλλαγή και στη συνέχεια, με τη βοήθεια ειδικών μετρητών -που φορούσαν για μία εβδομάδα όταν περπατούσαν-, μέτρησαν τη φυσική τους κατάσταση.

Είδαν, λοιπόν, ότι οι έφηβοι εκείνοι οι οποίοι είχαν γονιδιακή προδιάθεση για παχυσαρκία αλλά ασκούνταν για μία ώρα ή παραπάνω την ημέρα, κατέγραψαν σημαντική διαφορά όσον αφορά το βάρος τους σε σχέση με εκείνους που είχαν το ίδιο γονιδιακό προφίλ αλλά ασκούνταν λιγότερο από μία ώρα την ημέρα.

Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση της σουηδικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχαν συνολικά εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων ήταν και η Ελλάδα (οι άλλες χώρες ήταν η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Ισπανία). Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι 1 στους 6 ενήλικες έχει δύο αντίγραφα της παραλλαγής του γονιδίου fatso και γι αυτό το βάρος τους είναι κατά μέσο όρο περίπου 3 κιλά μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν τις παραλλαγές.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Pediatrics and Adolescence Medicine».

Διαβάστε ακόμα:
Ιατρεία παχυσαρκίας στην Ελλάδα
http://www.vita.gr/html/ent/765/ent.4765.asp

Το γονίδιο που μας παχαίνει
http://www.vita.gr/html/ent/295/ent.8295.asp

Η άσκηση υπερνικά το γονίδιο της παχυσαρκίας
http://www.vita.gr/html/ent/308/ent.7308.asp

Παχύσαρκα παιδιά, άρρωστοι ενήλικοι
http://www.vita.gr/html/ent/486/ent.1486.asp