Μια συσκευή που παραπέμπει σε έναν κοινό εκτυπωτή γραφείου και «ψεκάζει» δερματικά κύτταρα απευθείας σε εγκαύματα ασθενών εμπνεύστηκαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.

Για την ώρα, οι ειδικοί έχουν δοκιμάσει επιτυχώς την «θαυματουργή» συσκευή σε ποντίκια. Με τη μορφή μιας τροχήλατης «κορνίζας», που θα μπορούσε να τσουλήσει πάνω από το κρεβάτι του ασθενούς, η επαναστατική συσκευή θα μπορούσε άνετα να χρησιμοποιηθεί στο νοσοκομείο.

«Στην κυριολεξία, εκτυπώνουμε δερματικά κύτταρα απευθείας πάνω στο τραύμα», αναφέρει ο φοιτητής Κάιλ Μπάιντερ, ο οποίος συμμετείχε στο σχεδιασμό της συσκευής. «Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να τοποθετήσουμε συγκεκριμένα κύτταρα σε συγκεκριμένα σημεία, όπου χρειάζονται», τονίζει.

Οι δοκιμές του συστήματος βιο-εκτύπωσης (bioprinting) -όπως ονομάζεται– σε ποντίκια έδειξαν ότι πρόκειται για μια μέθοδο που μπορεί εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια να επουλώσει τραύματα.

«Καταφέραμε να επουλώσουμε πλήρως ένα τραύμα μέσα σε διάστημα μόλις 2 εβδομάδων», αναφέρει ο Μπάιντερ.

Η τεχνική συνίσταται κατ’ αρχάς στην απόσπαση ανθρώπινων δερματικών κυττάρων από κομμάτια δέρματος, στον διαχωρισμό των διαφορετικών τύπων κυττάρων, όπως οι ινοβλάστες και τα κερατινοκύτταρα, και στον καθαρισμό τους. Ακολουθεί εμβάπτιση των συγκεκριμένων κυττάρων σε θρεπτικό διάλυμα για να πολλαπλασιαστούν και επάλειψη της τραυματισμένης περιοχής πρώτα με ένα στρώμα από ινοβλάστες και έπειτα με ένα στρώμα από κερατινοκύτταρα (από αυτά τα 2 είδη κυττάρων αποτελείται και η εξωτερική προστατευτική στιβάδα του δέρματος).

Επόμενος στόχος των ειδικών είναι τώρα η δοκιμή του συστήματος σε χοίρους, των οποίων η υφή του δέρματος μοιάζει περισσότερο με εκείνη του ανθρώπου.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Translational Regenarative Medicien Forum».

Διαβάστε ακόμα:
Εξαφανίστε τα σημάδια
http://www.vita.gr/html/ent/047/ent.10047.asp

«Λίγη» η κορτιζόνη για τα εγκαύματα απ’ τον ήλιο
http://www.vita.gr/html/ent/364/ent.6364.asp

Έμπλαστρο για τον καρκίνο του δέρματος
http://www.vita.gr/html/ent/138/ent.11138.asp