Ο λόγος για την εκ γενετής κωφή Άβα Πίαρσον από τη Βρετανία που υποβλήθηκε σε επαναστατική επέμβαση εισαγωγής κοχλιακών εμφυτευμάτων σε ηλικία μόλις 9 μηνών.

Σήμερα, σε ηλικία 3 ετών, έχει αναπτύξει με επιτυχία τις γλωσσικές της ικανότητες, ξεπερνώντας μάλιστα σε επιδόσεις άλλα συνομήλικα παιδάκια.

«Ήταν πραγματικά φοβερό να την βλέπω να αντιδρά στους ήχους», αναφέρει η 31χρονη μητέρα του κοριτσιού.

«Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη και ένιωσα τέτοια ανακούφιση μετά την επέμβαση. Η ακοή της βελτιώνεται καθημερινά και είναι πλέον μια πολυλογού», λέει η γυναίκα.

Αναζητώντας την κατάλληλη θεραπεία στο Ίντερνετ, οι γονείς της μικρής Άβας θεώρησαν ότι η τοποθέτηση κοχλιακών εμφυτευμάτων θα μπορούσε να δώσει στην κόρη τους την ευκαιρία να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Και έτσι πήραν την απόφαση να προχωρήσουν στην επέμβαση.

Ήδη 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση το κορίτσι άρχισε να χορεύει ακούγοντας μουσική, ενώ 4 εβδομάδες αργότερα είπε για πρώτη φορά τη λέξη «μαμά».

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα τοποθετούνται μέσω χειρουργικής επέμβασης στο εσωτερικό του αυτιού και ενεργοποιούνται με τη βοήθεια μιας συσκευής που φοριέται εξωτερικά του αυτιού. Λειτουργούν όπως ακριβώς ένα τεχνητό εσωτερικό αυτί, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του κοχλία (τμήμα του λαβυρίνθου του αυτιού).

«Η Άβα είναι η νεαρότερη ασθενής που έχει κάνει την επέμβαση στη Βρετανία και πρόκειται για μια πραγματικά εντυπωσιακή περίπτωση», αναφέρει η λογοθεραπεύτρια της μικρής, δρ. Νάταλι Όπιτζ, η οποία την ανέλαβε μετά την επέμβαση.

Διαβάστε ακόμα:
Πρέπει να πάω στον ΩΡΛ για να μου καθαρίσει τα αυτιά;
http://www.vita.gr/html/ent/014/ent.9014.asp

Άκουσον, άκουσον!
http://www.vita.gr/html/ent/969/ent.8969.asp

Bουίζουν τα αυτιά μου. Tι μπορεί να είναι;
http://www.vita.gr/html/ent/231/ent.1231.asp