Ένα είδος θαλάσσιου βακτηρίου που εντοπίζεται στα φύκια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του σούσι και βοηθά τον οργανισμό να διασπά καλύτερα τα παραδοσιακά εδέσματα της ιαπωνικής κουζίνας, ανακάλυψαν γάλλοι επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, όπως είδαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου «Πιέρ και Μαρί Κιουρί», το βακτήριο αυτό ευθύνεται για τη μεταφορά γονιδίων που αποκωδικοποιούν την παραγωγή ενζύμων με καθήκον τη διάσπαση των φυκιών στο ανθρώπινο έντερο.

Τα ένζυμα αυτά έχουν την ικανότητα να διασπούν τους υδατάνθρακες των φυκιών, συμπεριλαμβανομένων και των κόκκινων φυκιών του γένους Πορφύρα, γνωστά στους λάτρεις της ιαπωνικής κουζίνας και ως «nori».

«Παρόλο ότι υπήρχαν ενδείξεις και από άλλες έρευνες για τη μεταφορά ξένων γονιδίων στα μικρόβια του ανθρώπινου εντέρου, τώρα είναι η πρώτη φορά που έχουμε ένα ξεκάθαρο παράδειγμα ενός μικροβίου του εντέρου να αποκτά διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά ενσωματώνοντας γονίδια από ένα ξένο βακτήριο», δήλωσε ο Mirjam Czjzek, ένας εκ των δύο επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλά από τα μικρόβια που ζουν στο ανθρώπινο έντερο δρουν ευεργετικά για τον οργανισμό.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature1».

Διαβάστε ακόμα:
Sushi για υγεία!
http://www.vita.gr/html/ent/166/ent.6166.asp

Τα amore mio του εντέρου σας
http://www.vita.gr/html/ent/839/ent.8839.asp

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: