Ομάδα γονιδίων που ενεργοποιείται σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να «προβλέψει» ποιοι καπνιστές θα εκδηλώσουν τη νόσο.

Τα γονίδια αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες κινδύνου μελλοντικής ανάπτυξης της νόσου σε καπνιστές, υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι οποίοι ταυτόχρονα ανακοίνωσαν ότι μια φυσική ουσία που βρίσκεται σε τρόφιμα φαίνεται πως εμποδίζει την ανάπτυξη καρκίνου των πνευμόνων, σταματώντας την εμφάνιση προκαρκινικών αλλοιώσεων.

Το εντυπωσιακό εύρημα, όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Science Translational Medicine», ανήκει στους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα στις ΗΠΑ. Κυριότερο ρόλο, ωστόσο, φάνηκε να παίζει το γονίδιο ΡΙ3Κ, το οποίο έδειξε να επηρεάζει τη δραστηριότητα των υπολοίπων γονιδίων που σχετίζονται με τη νόσο.

«Διαπιστώσαμε ότι το γονιδιακό “μονοπάτι” ΡΙ3Κ εμφανίζεται ενεργοποιημένο σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα, σε αντίθεση με άλλους ασθενείς που αντιμετώπιζαν άλλα προβλήματα υγείας», αναφέρει η ερευνήτρια Άντρια Μπιλντ.

«Μάλιστα, παρατηρήσαμε ενεργοποίηση του συγκεκριμένου γονιδίου ακόμη και σε υγιή κύτταρα λίγο πριν μεταλλαχθούν σε καρκινικά ή σε κύτταρα που παρουσίαζαν ήδη προκαρκινικές αλλοιώσεις», συμπληρώνει η ειδικός.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο γονιδιακό «μονοπάτι» εντοπίζεται στην τραχεία, γεγονός που σημαίνει ότι οι καπνιστές δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε πιο επικίνδυνες και άβολες εξετάσεις στους πνεύμονες.

«Τα συγκεκριμένα κύτταρα είναι σαν ένα καναρίνι σε ανθρακωρυχείο», αναφέρει ο δρ. Αβρούμ Σπίρα.

«Παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος του πνεύμονα αναπτύσσεται βαθιά μέσα στους πνεύμονες, τα κύτταρα αυτά μπορούν να δείξουν κατά πόσο κάποιος που καπνίζει θα εμφανίσει τη νόσο. Είναι σαν να παρατηρούμε μέσα από ένα είδος “παραθύρου” τους πνεύμονες», εξηγεί ο ειδικός.

Στην παρούσα φάση, οι ερευνητές βρίσκονται στο στάδιο κλινικών δοκιμών ενός νέου τεστ σε 60 ασθενείς, με στόχο το συγκεκριμένο γονιδιακό «μονοπάτι».

Ο καπνός του τσιγάρου εκτιμάται ότι προκαλεί το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα, στοιχίζοντας τη ζωή σε περίπου 1,2 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.

Οι ειδικοί, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι μόλις το 10% των καπνιστών εμφανίζουν τελικά καρκίνο του πνεύμονα, καθώς συνήθως πεθαίνουν από άλλα αίτια, όπως π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικό ή εμφύσημα.

Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λήψη ενός φυσικού συμπληρώματος μυοϊνοσιτόλης φρέναρε τις προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Μάλιστα, από δοκιμές που πραγματοποίησαν σε ασθενείς, είδαν ότι μετά τη λήψη του προερχόμενου από τροφές συμπληρώματος, οι καρκινικές αλλοιώσεις που έφεραν στους πνεύμονες είχαν μειωθεί σημαντικά, ενώ και η δραστηριότητα του ΡΙ3Κ παρουσίασε μείωση.

Αυτό θα μπορούσε ακόμη να εξηγήσει γιατί τα άτομα που καταναλώνουν συχνά τροφές πλούσιες σε μυοϊνοσιτόλη, όπως π.χ. φρούτα, φασόλια, σπόρους και καρύδια, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο οιασδήποτε μορφής σε σχέση με άλλους.

Διαβάστε ακόμα:
Συνέντευξη – Πάτρικ Ρέινολντς: Aντικαπνιστική Εκστρατεία Ψυχολογία
http://www.vita.gr/html/ent/436/ent.9436.asp

«Πώς μπόρεσα να ξεκολλήσω το τσιγάρο από τα χέρια μου!»
http://www.vita.gr/html/ent/132/ent.1132.asp

Και τα πούρα βλάπτουν τους πνεύμονες
http://www.vita.gr/html/ent/997/ent.10997.asp