Λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν οι νεαροί ενήλικες που πίνουν μικρές ποσότητες αλκοόλ.

Τα νέα έρχονται από τους ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, οι οποίοι ανέλυσαν τα στοιχεία 8 προηγούμενων μελετών από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότερες από 192.000 γυναίκες με μέση ηλικία τα 54 έτη και 75.000 άνδρες με μέση ηλικία τα 50 έτη.

Όταν ξεκίνησαν οι μελέτες όλοι οι εθελοντές ήταν υγιείς, ενώ κατά τη διάρκειά τους ανέφεραν την κατανάλωση αλκοόλ που έκαναν.

Η ερευνητική ομάδα υπό τον δρ. Αλμπέρτο Ασκέριο διαπίστωσε ότι η ημερήσια κατανάλωση 30 γρ. αλκοόλ -ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου δύο με τρία ποτά- περιόριζε την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων στις γυναίκες κατά 42% και στους άνδρες κατά 31%.

Όταν, μάλιστα, οι επιστήμονες μοίρασαν τους εθελοντές σε τρεις ηλικιακές ομάδες -50 ετών και κάτω, 50-59 ετών και 60 και άνω-, εντόπισαν παρεμφερή μείωση κινδύνου κατά την ήπια κατανάλωση αλκοόλ σε όλες τις ομάδες.

Παρά τα θετικά αυτά αποτελέσματα όμως, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η συχνή κατανάλωση αλκοόλ κρύβει και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

«Η ευεργετική επίδραση της ήπιας κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να είναι αμελητέα συγκριτικά με τον αυξημένο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων και καρκίνου», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο επιστημονικό έντυπο «Circulation».

Ακριβώς επειδή ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων σε νεαρότερες ηλικίες είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλότερος, λένε οι ειδικοί, οι προστατευτικές ιδιότητες της ήπιας κατανάλωσης ενδεχομένως να είναι ισχυρότερες σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης τέτοιων προβλημάτων.

Διαβάστε ακόμα:
Το πιο υγιεινό κρασί στον κόσμο
http://www.vita.gr/html/ent/171/ent.8171.asp

Kρασί, το Α και το… Ω-3 για την υγεία
http://www.vita.gr/html/ent/096/ent.8096.asp

Φάκελος – Aλκοόλ: Ας διαλύσουμε τους μύθους
http://www.vita.gr/html/ent/678/ent.9678.asp