Καναδοί επιστήμονες κατάφεραν να αναστρέψουν τον διαβήτη τύπου 1 σε ποντίκια, με ένα πειραματικό εμβόλιο που περιέχει μικροσκοπικά μόρια μιας πρωτεΐνης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όπως γράφει η επιστημονική επιθεώρηση «Immunity», η πρωτοποριακή ανακάλυψη ανήκει στους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στην Αλμπέρτα, που επεχείρησαν να καταπολεμήσουν την επιβλαβή ανοσοαντίδραση του οργανισμού που οδηγεί σε διαβήτη τύπου 1. Η νόσος προκαλείται από την δυσλειτουργία ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων, γνωστών ως Τ κυττάρων, που επιτίθενται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, δεν είχαν όλα τα Τ κύτταρα αυτή την επιθετική συμπεριφορά.

«Ο “πόλεμος” διεξάγεται μεταξύ των ‘επιθετικών’ Τ κυττάρων που θέλουν να προκαλέσουν τη νόσο και των πιο ‘αδύναμων’ Τ κυττάρων που προσπαθούν να αποτρέψουν την εξέλιξή της», εξηγεί ο δρ. Περ Σανταμαρία.

Οι ειδικοί ανέπτυξαν ένα νανοεμβόλιο με σωματίδια πολύ μικρότερα από ένα κύτταρο, τα οποία είναι επικαλυμμένα με τμήματα πρωτεϊνών που στοχεύουν μόνο τα Τ κύτταρα, χωρίς να απειλούν το ανοσοποιητικό σύστημα στο σύνολό του.

Όταν χορήγησαν το εμβόλιο σε ποντίκια που έπασχαν από πρώιμη μορφή διαβήτη τύπου 1, είδαν ότι ανέστειλε την εξέλιξη της νόσου. Σε ποντίκια, μάλιστα, που είχαν αναπτύξει πλήρως τον διαβήτη, το εμβόλιο επανέφερε τη γλυκόζη σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι το εμβόλιο πολλαπλασιάζει τον αριθμό των «καλών» Τ κυττάρων, που προσπαθούν να αποτρέψουν την εξέλιξη της νόσου αντιδρώντας στα «επιθετικά» Τ κύτταρα, τα οποία προσπαθούν να καταστρέψουν τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.

Μάλιστα, όπως εκτιμούν, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη θεραπεία και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Διαβάστε ακόμα:
Κωδικός: Διαβήτης
http://www.vita.gr/html/ent/432/ent.10432.asp

Oι απαραίτητες εξετάσεις για να ζείτε καλά με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/113/ent.1113.asp

Πώς συμβιώνω με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/130/ent.6130.asp