Εάν θέλετε να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας, τότε φροντίστε να κοιμάστε επαρκώς.

Αυτό συνιστούν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επιστήμη της Γεύσης στην Ντιζόν της Γαλλίας, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ύπνου… ανοίγει την όρεξη.

Σε δοκιμές που πραγματοποίησαν σε 12 υγιείς άνδρες φυσιολογικού βάρους, είδαν ότι όταν είχαν κοιμηθεί μόλις 4 ώρες, έτειναν να καταναλώνουν κατά 22% περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με τις ημέρες που είχαν απολαύσει 8 ώρες νυχτερινού ύπνου.

«Η έλλειψη επαρκούς ύπνου θα μπορούσε να αποτελεί άλλον έναν περιβαλλοντικό παράγοντα που συμβάλλει στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας», εκτιμούν οι επιστήμονες μέσα από το επιστημονικό έντυπο «American Journal of Clinical Nutrition».

Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης συνδέσει τον ανεπαρκή ύπνο με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ωστόσο, καμία μελέτη έως σήμερα δεν είχε εξετάσει τι ακριβώς συμβαίνει με τις διατροφικές συνήθειες ενός ατόμου που στερείται συχνά τις απαραίτητες ώρες ύπνου.

Στη νέα μελέτη, οι ειδικοί από την Ντιζόν εξέτασαν τις συνήθειες των συμμετεχόντων ως προς τη διατροφή, τον ύπνο και τη σωματική τους δραστηριότητα για μια περίοδο 4 ημερών.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 ημερών, οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν κανονικά το καθημερινό τους πρόγραμμα χωρίς να προβούν σε οποιαδήποτε αλλαγή, προκειμένου οι ειδικοί να καταγράψουν τις συνήθειές τους.

Τις επόμενες 2 ημέρες, ωστόσο, ζητήθηκε από τους άνδρες να κοιμηθούν και να ξυπνήσουν συγκεκριμένες ώρες και μετά να φάνε όσο θέλουν. Την πρώτη μέρα, κοιμήθηκαν στις 12 το βράδυ και ξύπνησαν στις 8 το πρωί, ενώ τη δεύτερη ημέρα κοιμήθηκαν στις 2 το πρωί και ξύπνησαν στις 6 το πρωί.

Μετά τη δεύτερη ημέρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες προσλάμβαναν σε ποσοστό 22% περισσότερες θερμίδες την ημέρα που είχαν κοιμηθεί μόλις 4 ώρες, συγκριτικά με την ημέρα που τους είχε επιτραπεί να κοιμηθούν 8 ώρες. Μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι κατανάλωναν περισσότερο φαγητό στο πρωινό και στο δείπνο και λιγότερο στο μεσημεριανό. Η μέση αύξηση κατανάλωσης θερμίδων που παρατηρήθηκε ήταν περίπου 560 θερμίδες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα θηλαστικά έχουν αναπτύξει μηχανισμούς για την αποθήκευση θερμίδων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι νύχτες είναι μικρότερες σε διάρκεια, και πολύ πιθανόν και ο άνθρωπος να ακολουθεί το ίδιο μοτίβο.

Διαβάστε ακόμα:
Ο ύπνος «θρέφει» τις σχολικές επιδόσεις!
http://www.vita.gr/html/ent/257/ent.11257.asp

Κοιμηθείτε, κάνει καλό
http://www.vita.gr/html/ent/020/ent.11020.asp

Φάκελος: Βρείτε ξανά τον ύπνο σας
http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.8027.asp

9 ερωτήσεις για την υπνοθεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/339/ent.2339.asp