Ένα αυγό στο πρωινό συμβάλλει στη μείωση της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης κατά 18%, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Τα ενδιαφέροντα νέα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, οι οποίοι μελέτησαν τη διατροφική συμπεριφορά 21 ανδρών.

Στο πείραμα ζητήθηκε από τους εθελοντές να καταναλώσουν δύο διαφορετικά πρωινά εναλλάξ σε δύο ημέρες. Και οι δύο τύποι πρωινού είχαν την ίδια θερμιδική αξία.

Την πρώτη ημέρα έφαγαν πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες βασισμένο στα αυγά, δηλ. 3 αυγά σε ομελέτα με 1,5 φέτα ψωμί του τοστ, ενώ τη δεύτερη έφαγαν πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες, με 1 ατομικό ψωμί, 1,5 κουταλιά τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά και 170 γρ. γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.

Και τις δύο ημέρες οι συμμετέχοντες ήταν ελεύθεροι να φάνε από μπουφέ μετά το πρωινό τους, οπότε οι ερευνητές θα κατέγραφαν τις θερμίδες που θα κατανάλωναν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nutrition Research», οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες έφαγαν αυγά για πρωινό, κατανάλωναν γενικά λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι την ημέρα που είχαν φάει πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες, περιόριζαν ασυναίσθητα κατά περίπου 112 θερμίδες το μεσημεριανό τους συγκριτικά με την ημέρα που είχαν φάει ψωμί για πρωινό.

Ενώ 24 ώρες μετά την κατανάλωση του πρωτεϊνούχου πρωινού, οι εθελοντές έτειναν να προσλαμβάνουν 400 θερμίδες λιγότερες κατά τη διάρκεια της ημέρας συγκριτικά με το πρωινό με υδατάνθρακες.

Σύμφωνα με αναλύσεις αίματος, τα επίπεδα της ορμόνης γρελίνης, που πυροδοτεί το αίσθημα της πείνας, ήταν σαφώς υψηλότερα μετά την κατανάλωση ψωμιού για πρωινό.

Μάλιστα, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, η κατανάλωση αυγών στο πρωινό βοήθησε όσους έκαναν δίαιτα να χάσουν 65% περισσότερο βάρος σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν ίσης θερμιδικής αξίας πρωινό που όμως βασιζόταν στους υδατάνθρακες.

Διαβάστε ακόμα:
«Σούπερ» τρόφιμο το αυγό
http://www.vita.gr/html/ent/107/ent.11107.asp

Στο μικροσκόπιο… τα αυγά
http://www.vita.gr/html/ent/835/ent.5835.asp

Τα αυγά στην αντεπίθεση!
http://www.vita.gr/html/ent/565/ent.8565.asp

Πού κρύβεται το αυγό;

http://www.vita.gr/html/ent/010/ent.1010.asp