Ένα αυθόρμητο χαμόγελο μπορεί να παρατείνει τη ζωή μας κατά μια ολόκληρη επταετία, εκτιμούν αμερικανοί ερευνητές.

Να, λοιπόν, που τελικά η θετική στάση ζωής όχι μόνο μας βοηθά να απολαμβάνουμε περισσότερο κάθε στιγμή της, αλλά μας χαρίζει και μακροζωία, σύμφωνα με τους ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Γουέιν στο Μίσιγκαν.

Όπως γράφει η επιστημονική επιθεώρηση «Psychological Sciences», οι επιστήμονες μελέτησαν 230 φωτογραφίες διάσημων παικτών του μπέιζμπολ το 1952.

Δίπλα σε κάθε φωτογραφία υπήρχε μια σύντομη αναφορά στα βασικά χαρακτηριστικά κάθε παίκτη, όπως η ηλικία, το ύψος, το βάρος και η οικογενειακή του κατάσταση.

Οι ειδικοί ταξινόμησαν τις φωτογραφίες σε ομάδες ανάλογα με το πόσο χαμογελαστοί ήταν οι αθλητές και με το πόσο έντονες ήταν οι ρυτίδες έκφρασης στο πρόσωπό τους -κυρίως γύρω από τα μάτια- όταν χαμογελούσαν.

Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, τις συνέκριναν με τη διάρκεια ζωής κάθε αθλητή.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι από τους 184 παίκτες που δεν είναι πλέον στη ζωή, όσοι ανήκαν στην «αγέλαστη» ομάδα έζησαν κατά μέσο όρο 72,9 χρόνια. Όσοι «μισοχαμογελούσαν» έζησαν κατά μέσο όρο 75 χρόνια, ενώ όσοι ξεχώριζαν για το πλατύ τους χαμόγελο έφτασαν κατά μέσο όρο τα 79,9 έτη, δηλαδή 7 χρόνια περισσότερα από τους υπόλοιπους!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντως, μόνο το «αληθινό» χαμόγελο έδειξε να αποτελεί πραγματικό «ελιξίριο» μακροζωίας. Αντίθετα, όσοι χαμογελούσαν ψεύτικα και δεν φαίνονταν πραγματικά χαρούμενοι στις φωτογραφίες δεν επωφελήθηκαν τελικά από τις ευεργετικές ιδιότητες της έκδηλης χαράς.

Διαβάστε ακόμα:
Λαμπερό χαμόγελο = καλός γάμος!
http://www.vita.gr/html/ent/963/ent.8963.asp

Χαμόγελο από πορσελάνη, σε βάση από τιτάνιο!
http://www.vita.gr/html/ent/631/ent.10631.asp

Πείτε «σ’ αγαπώ» χωρίς λόγια!
http://www.vita.gr/html/ent/404/ent.8404.asp