Μια πειραματική θεραπεία αντισωμάτων, που δημιούργησαν αμερικανοί επιστήμονες, έδειξε να φρενάρει τον ρυθμό ανάπτυξης της εγκεφαλικής ατροφίας σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Η ελπιδοφόρα θεραπεία εφαρμόστηκε με επιτυχία από το Νοσοκομείο New YorkPresbyterian του Ιατρικού Κέντρου Weill Cornell στις ΗΠΑ. Οι ειδικοί είδαν ότι μέσω της παρεμβατικής εισαγωγής φυσικών αντισωμάτων του αίματος, ασθενείς με ήπια έως μέτρια μορφή της νόσου διατήρησαν τις νοητικές τους ικανότητες αναλλοίωτες για ένα διάστημα άνω των 18 μηνών.

Κάτι τέτοιο, όπως διαπίστωσαν στη συνέχεια, οδήγησε στη μείωση του ρυθμού εγκεφαλικής ατροφίας.

Οι κλινικές δοκιμές δεύτερης φάσης πραγματοποιήθηκαν σε 24 ασθενείς, από τους οποίους οι 16 έλαβαν τη θεραπεία αντισωμάτων και οι 8 θεραπεία πλασέμπο.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο του Καναδά.

Από την άλλη, μια δεύτερη αμερικανική μελέτη, αυτή τη φορά των ειδικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, λευκό κρέας και ορισμένα λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ έως και κατά 40%.

«Η σωστή διατροφή αποτελεί πιθανότατα τον καλύτερο τρόπο για να περιορίσει κανείς τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας», δηλώνει η επικεφαλής της μελέτης, κ. Γιαν Γκου.

Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, που είχαν αναλύσει μεμονωμένα τη δράση των διαφόρων θρεπτικών συστατικών, στη νέα ερευνητική προσπάθεια μελετήθηκαν ολόκληρες ομάδες τροφίμων οι οποίες πιστεύεται ότι σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου.

Στη μελέτη, η δρ. Γκου και οι συνεργάτες της κατέγραψαν τις διατροφικές συνήθειες 2.148 υγιών ατόμων άνω των 65 ετών για μια χρονική περίοδο 4 ετών. Ανά 18 μήνες, οι εθελοντές εξετάζονταν για την εκδήλωση συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ειδικοί εντόπισαν 253 περιπτώσεις εμφάνισης της νόσου.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία όσων είχαν τελικά ασθενήσει με εκείνα των υγιών συμμετεχόντων, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι κατανάλωναν συχνότερα ελαιόλαδο, πουλερικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς, ντομάτες, μπρόκολο ή κουνουπίδι, φρούτα και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, και ταυτόχρονα απέφευγαν το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλά λιπαρά, αντιμετώπιζαν τον μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί στην έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Neurology», η συγκεκριμένη διατροφή ενδεχομένως να προφυλάσσει με δύο τρόπους τον άνθρωπο: Από τη μια προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια που μπορούν να καταστήσουν τον εγκέφαλο ευάλωτο στη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ από την άλλη θρεπτικά στοιχεία όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες και το φυλλικό οξύ δρουν ενισχύοντας την υγεία του εγκεφάλου.

Διαβάστε ακόμα:
Nέα δεδομένα για το Aλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/041/ent.1041.asp

Αλτσχάιμερ: Το είδα στα μάτια σου!
http://www.vita.gr/html/ent/772/ent.10772.asp

Γονίδια κατά του Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/969/ent.9969.asp

Αντιαλλεργικό χάπι κατά του Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/895/ent.10895.asp