Αποτελεσματικό φαίνεται ότι είναι το περπάτημα στη μάχη με τα περιττά κιλά που συνοδεύουν συνήθως την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με καναδική μελέτη.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λαβάλ στο Κεμπέκ, το 45λεπτο περπάτημα μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια του βάρους που παίρνουν συνήθως οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Η σύντομη χρονική διάρκεια της συχνής άσκησης, σύμφωνα με τους ειδικούς, ίσως να αποτελεί το «κλειδί» για τις σύγχρονες γυναίκες ώστε να καταφέρουν να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους.

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε 35 παχύσαρκες, αλλά κατά τα άλλα υγιείς γυναίκες, που έκαναν καθιστική ζωή. Από τις 30 γυναίκες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα, οι 16 ήταν προεμμηνοπαυσιακές και οι 14 μετεμμηνοπαυσιακές.

Οι συμμετέχουσες υπό την επίβλεψη προπονητών έκαναν διάδρομο γυμναστικής σε χαμηλή ταχύτητα -όσο θα χρειαζόταν κανείς για να βγάλει το σκύλο του βόλτα- για 45 λεπτά, μέρα παρά μέρα, επί 16 εβδομάδες.

Στο τέλος του πειράματος, όπως γράφει η επιστημονική επιθεώρηση «Menopause», και οι δύο ομάδες γυναικών είχαν εξίσου ευεργετικά αποτελέσματα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Η μεγαλύτερη απώλεια βάρους και λίπους, ωστόσο, παρατηρήθηκε μεταξύ των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, οι οποίες κατάφεραν να χάσουν κατά μέσο όρο 2 κιλά, συγκριτικά με τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχασαν μόλις 700 γραμμάρια.

Συγκεκριμένα, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες βελτίωσαν την ποιότητα ζωής τους κυρίως σε θέματα που σχετίζονται με την υγεία τους, όπως μείωση σωματικού πόνου, συστηματική καθημερινή φυσική άσκηση, συναισθηματική και ψυχική υγεία, ενώ οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ωφελήθηκαν σε όλες τις δραστηριότητες τους κερδίζοντας μακροζωία και κοινωνικότητα!

Διαβάστε ακόμα:Βηματομετρητής:
Step by step προς την υγεία
http://www.vita.gr/html/ent/890/ent.9890.asp

Keep walking
http://www.vita.gr/html/ent/517/ent.6517.asp


Βήματα… κατά του καρκίνου
http://www.vita.gr/html/ent/145/ent.8145.asp

Εμμηνόπαυση: Καινούργια αρχή χωρίς προβλήματα
http://www.vita.gr/html/ent/218/ent.10218.asp