Η ήπια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά μόνο σε μη καπνιστές, προειδοποιούν βρετανοί ερευνητές.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ μελέτησαν τις περιπτώσεις 22.254 ανθρώπων για περισσότερα από 12 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου κατέγραψαν σχεδόν 900 εγκεφαλικά επεισόδια.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι μη καπνιστές που κατανάλωναν λογικές ποσότητες αλκοόλ είχαν σχεδόν 40% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με όσους δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.

Προς μεγάλη τους έκπληξη, όμως, παρατήρησαν ότι οι προστατευτικές ιδιότητες του αλκοόλ ως προς την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων χάνονταν στην περίπτωση των καπνιστών.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που έπιναν 1 ή 2 ποτηράκια κρασί καθημερινά και οι άνδρες που έπιναν λίγο παραπάνω αντιμετώπιζαν 37% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά μόνο σε περίπτωση που δεν κάπνιζαν.

Αντίθετα, οι καπνιστές εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο είτε κατανάλωναν ήπιες ποσότητες αλκοόλ είτε όχι.

Όπως γνωρίζουμε από παλαιότερες έρευνες, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση ενισχύοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το αλκοόλ προκαλεί αραίωση του αίματος παρεμποδίζοντας τη δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες. Ακόμα, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η χοληστερόλη μεταφέρεται στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο συσσώρευσης λίπους στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Από την άλλη, το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων και -κατ’ επέκταση- πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Η σχέση μεταξύ καπνίσματος και εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ξεκάθαρη – το 10% των θανάτων από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και το 25% των εγκεφαλικών επεισοδίων συνολικά, συνδέονται με το κάπνισμα. Για τον λόγο αυτό, η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου», αναφέρει ο κ. Τζο Κόρνερ από την Εταιρεία Εγκεφαλικών Επεισοδίων της Βρετανίας.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο του Καναδά.

Διαβάστε ακόμα:
Λίγο αλκοόλ για νεανική καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/310/ent.11310.asp

Το πιο υγιεινό κρασί στον κόσμο
http://www.vita.gr/html/ent/171/ent.8171.asp

Kρασί, το Α και το… Ω-3 για την υγεία
http://www.vita.gr/html/ent/096/ent.8096.asp

Φάκελος – Aλκοόλ: Ας διαλύσουμε τους μύθους
http://www.vita.gr/html/ent/678/ent.9678.asp