Τα νεαρά κορίτσια με κάποια κιλά παραπάνω έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με τα πιο αδύνατα, εκτιμά σουηδική μελέτη.
Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη μελέτησαν τις περιπτώσεις 6.000 γυναικών από τη Σουηδία, από τις οποίες οι μισές έπασχαν ήδη από καρκίνο του μαστού. Σαν βάση χρησιμοποίησαν τις φωτογραφίες τους από την παιδική ηλικία και τις αναμνήσεις τους.
Συγκεκριμένα, χώρισαν τις συμμετέχουσες σε τρεις ομάδες ανάλογα με το σωματικό βάρος που είχαν στην ηλικία των 7 ετών, δηλαδή αν η σωματική τους διάπλαση ήταν «μικρή», «μέτρια» ή «μεγάλη».
Όπως γράφει η επιστημονική επιθεώρηση «Breast Cancer Research», οι ειδικοί έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν μεγάλη σωματική διάπλαση σε μικρή ηλικία, αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιθετικού τύπου καρκίνο του μαστού κατά την εμμηνόπαυση.
Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, τα παραπανίσια κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Τώρα, όμως, τα νέα στοιχεία αλλάζουν το επιστημονικό τοπίο.
Οι σουηδοί επιστήμονες, βέβαια, ξεκαθαρίζουν ότι δεν γνωρίζουν γιατί τα αδύνατα κορίτσια αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στη μετέπειτα ζωή τους.
Η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Γινγκμέι Λι, υπογραμμίζει ότι πολύ πιθανόν αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι τα παραπανίσια κιλά κατά την παιδική ηλικία δεν επηρεάζουν τόσο καταλυτικά την υγεία, όσο τα περιττά κιλά κατά την ενήλικη ζωή, τα οποία έχει φανεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Οι ειδικοί, πάντως, πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του κινδύνου που ενδεχομένως να αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα.
Διαβάστε ακόμα:
Τι σου λέει το σώμα σου για σένα
http://www.vita.gr/html/ent/224/ent.10224.asp
11 +1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp
Τα περιττά κιλά έχουν και τα καλά τους
Τα νεαρά κορίτσια με κάποια κιλά παραπάνω έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με τα πιο αδύνατα, εκτιμά σουηδική μελέτη.