Το γονίδιο που ευθύνεται για την κληρονομούμενη φαλάκρα ανακάλυψαν αμερικανοί ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Πρόκειται για τη γονιδιακή μετάλλαξη APCDD1, η οποία προκαλεί τη συρρίκνωση των θυλάκων της τρίχας, οδηγώντας έτσι στην αποδυνάμωση των μαλλιών.

Μέσω της νέας τους ανακάλυψης, οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν νέες θεραπείες κατά της φαλάκρας. «Ο εντοπισμός του συγκεκριμένου γονιδίου, το οποίο ευθύνεται για τη λεγόμενη κληρονομική υποτρίχωση, μας προσφέρει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε καλύτερα τη διαδικασία της συρρίκνωσης του θύλακα της τρίχας, που παρατηρείται συχνότερα στην ανδρικού τύπου αραίωση των μαλλιών, δηλ. στην ανδρογενετική αλωπεκία», αναφέρει η κύρια συγγραφέας της μελέτης, δρ. Άντζελα Κριστιάνο. Η ομάδα της ειδικού εξέτασε περιπτώσεις κληρονομικής υποτρίχωσης από το Πακιστάν και την Ιταλία.

Από την άλλη, ιάπωνες ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Γενετικής του Τόκυο εντόπισαν και μελετούν το γονίδιο Sox21, το οποίο πιστεύουν ότι βοηθά στη συγκράτηση της τρίχας. Μάλιστα, σε πειράματα με ποντίκια, οι ειδικοί παρατήρησαν σημαντική τριχόπτωση όταν μπλόκαραν τη δράση του συγκεκριμένου γονιδίου.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι και αυτή η ανακάλυψη θα βοηθήσει στο να βρεθεί μια νέα θεραπεία κατά της φαλάκρας. Παλαιότερες έρευνες συνέδεαν την πρόωρη απώλεια των μαλλιών με την καλή υγεία. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, οι άνδρες που αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους σε νεαρή ηλικία, αντιμετωπίζουν κατά 45% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Διαβάστε ακόμα:
Το τέλος της φαλάκρας
http://www.vita.gr/html/ent/690/ent.6690.asp

Τριχόπτωση: Επιστρατεύστε τα όπλα της φύσης
http://www.vita.gr/html/ent/526/ent.5526.asp