Μία δόση μαύρης σοκολάτας ίσως συνταγογραφούν στο μέλλον οι ειδικοί σε ασθενείς που πάσχουν από κίρρωση του ήπατος, καθώς ο γλυκός «πειρασμός» λειτουργεί αποτελεσματικά στη νόσο, εκτιμούν ισπανοί ερευνητές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μειώνει τη συνηθισμένη αύξηση της αρτηριακής πίεσης στο ήπαρ μετά τα γεύματα, η οποία στην περίπτωση των ασθενών με κίρρωση του ήπατος μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα ή να οδηγήσει ακόμη και σε ρήξη των αιμοφόρων αγγείων.

Για τη «θαυματουργή» αυτή δράση της μαύρης σοκολάτας φαίνεται πως ευθύνονται οι αντιοξειδωτικές ουσίες που εμπεριέχει το κακάο, γνωστές και ως φλαβονοειδή. Τα συγκεκριμένα χημικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, βοηθούν στην εξομάλυνση των μυϊκών κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων, επιτυγχάνοντας έτσι τη χαλάρωση και την διεύρυνσή τους.

Κίρρωση του ήπατος ονομάζεται η ανεπανόρθωτη βλάβη της δομής και της σύστασης του ήπατος. Προκαλείται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι οι ιοί της ηπατίτιδας και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Στη μελέτη συμμετείχαν 21 ασθενείς με κίρρωση του ήπατος, οι οποίοι βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της νόσου. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι είχαν καταναλώσει ένα γεύμα που περιελάμβανε λίγη μαύρη σοκολάτα με 85% κακάο, εμφάνιζαν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στο ήπαρ, ή αλλιώς πυλαία υπέρταση, συγκριτικά με όσους είχαν καταναλώσει λευκή σοκολάτα.

«Η μελέτη αυτή δείχνει ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της μαύρης σοκολάτας και της (χαμηλής) πυλαίας υπέρτασης, ενώ παράλληλα μας δίνει νέες δυνατότητες στην αντιμετώπιση των ασθενών με κίρρωση του ήπατος», σχολιάζει ο δρ. Μαρκ Θουρζ από το Imperial College του Λονδίνου.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Ήπατος, που διεξάγεται στη Βιέννη.

Διαβάστε ακόμα:
Σοκολάτα. Τροφή των Θεών
http://www.vita.gr/html/ent/660/ent.4660.asp

Σοκολάτας εγκώμιον
http://www.vita.gr/html/ent/964/ent.10964.asp

Για να μη σας… πρήξουν το συκώτι!
http://www.vita.gr/html/ent/158/ent.1158.asp

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: