Ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα, κατασκευασμένο μερικώς από μετάξι το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους με τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης ή με επιληψία, δημιούργησαν αμερικανοί επιστήμονες.

Το εμφύτευμα αποτελεί τη «γέφυρα» για την επιτυχή εγγραφή εγκεφαλικών σημάτων και επινοήθηκε από ερευνητές των Πανεπιστημίων του Ιλινόι, της Πενσυλβάνια και του «Ταφτς» στη Βοστόνη, οι οποίοι δημιούργησαν ηλεκτρόδια από πρωτεΐνη μεταξιού και από λεπτά μεταλλικά ηλεκτρόδια.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το μετάξι είναι βιοσυμβατό και διαλύεται στον εγκέφαλο αφήνοντας τα ηλεκτρόδια να το καλύπτουν.

Οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε γάτες που, ενώ ήταν αναισθητοποιημένες, η όρασή τους λειτουργούσε κανονικά.

Δείχνοντας στα ζώα οπτικά είδωλα, τα λεπτεπίλεπτα και εύκαμπτα ηλεκτρόδια κατέγραφαν τα σήματα που έστελνε ο εγκέφαλός τους με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με άλλες, πιο ογκώδεις συσκευές.

Όπως γράφει η επιστημονική επιθεώρηση «Nature Materials», οι ειδικοί πιστεύουν ότι το πρωτοποριακό εμφύτευμα θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς με επιληψία ή τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, ή ακόμα και να ενισχύσει τη λειτουργικότητα τεχνητών μελών.

«Τα εμφυτεύματα αυτά έχουν τη δυνατότητα να μεγιστοποιούν τη σύνδεση μεταξύ ηλεκτροδίων και εγκεφαλικού ιστού, περιορίζοντας όμως ταυτόχρονα την εγκεφαλική βλάβη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Γουόλτερ Κοροσέτζ από το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών των ΗΠΑ, τμήματος των Αμερικανικών Ινστιτούτων Υγείας που χρηματοδότησαν τη μελέτη.

Και συμπληρώνει: «Η επινόηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει την πλατφόρμα για τη δημιουργία μιας σειράς συσκευών για την αντιμετώπιση της επιληψίας, των τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη και άλλων νευρολογικών διαταραχών».

Διαβάστε ακόμα:
Ένα εμφύτευμα της άλλαξε τη ζωή
http://www.vita.gr/html/ent/282/ent.11282.asp

Εμφυτεύματα κατά του καρκίνου
http://www.vita.gr/html/ent/299/ent.8299.asp

Εμφυτεύματα στα μέτρα μας
http://www.vita.gr/html/ent/701/ent.8701.asp

Επιδιόρθωση σπονδύλων με βλαστικά κύτταρα!
http://www.vita.gr/html/ent/105/ent.7105.asp