Μια ταπεινή «συγγνώμη» ενός άνδρα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων στη σύντροφό του.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα έρχονται από τους ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ, οι οποίοι μελέτησαν τη διαστολική αρτηριακή πίεση 29 ανδρών και 59 γυναικών.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι γυναίκες που αντί για μια συγγνώμη εισέπρατταν τη σκληρή και προσβλητική συμπεριφορά του συντρόφου τους, εμφάνιζαν αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αντίθετα, οι γυναίκες που δέχονταν εγκαίρως τη «συγγνώμη» του συντρόφου τους, ηρεμούσαν πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα η υψηλή αρτηριακή τους πίεση να πέφτει σε φυσιολογικά επίπεδα 20% ταχύτερα.

Συγκεκριμένα, στο πείραμα οι ειδικοί χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες και τους ζήτησαν να λύσουν ένα τεστ μαθηματικών σε 5 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του τεστ, τους διέκοψαν 3 φορές ζητώντας τους θυμωμένα να βιαστούν.

Στο τέλος του τεστ, τους τόνισαν ότι «Προφανώς, δεν ήταν αρκετά καλοί». Δύο λεπτά αργότερα, οι ερευνητές απολογήθηκαν για την αγένειά τους στους μισούς άνδρες και στις μισές γυναίκες που συμμετείχαν στο πείραμα.

Οι γυναίκες που δέχτηκαν την απολογία των ειδικών ηρέμησαν ταχύτερα από ό,τι οι άνδρες, οι οποίοι παρέμειναν ταραγμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ενδεχομένως να ωφελείται η υγεία μας από τη διαδικασία της απολογίας και της συγχώρεσης», τονίζει ένας από τους επιστήμονες.

Άλλωστε, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, γνωρίζουμε ότι η διαστολική αρτηριακή πίεση, η οποία μετριέται ανάμεσα στους καρδιακούς παλμούς, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου όταν παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμα:
Η μοναξιά οδηγεί σε υπέρταση
http://www.vita.gr/html/ent/181/ent.11181.asp

Υπέρταση: Ζήστε χωρίς πίεση
http://www.vita.gr/html/ent/831/ent.8831.asp

Η ρύπανση μας ανεβάζει την πίεση
http://www.vita.gr/html/ent/093/ent.11093.asp

«Θαυματουργό» χάπι για τα καρδιαγγειακά
http://www.vita.gr/html/ent/625/ent.5625.asp