Αμερικανοί επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία ενός «έξυπνου» μικροτσίπ και μπορεί να ανιχνεύει καρκινικά κύτταρα που «ταξιδεύουν» στον οργανισμό μέσω του αίματος.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές που έγιναν σε 20 άνδρες με καρκίνο του προστάτη ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Συγκεκριμένα, χάρη σε ένα πανίσχυρο μικροτσίπ οι ερευνητές κατάφεραν να ανιχνεύσουν καρκινικά κύτταρα-«μετανάστες» σε ασθενείς με καρκίνο που δεν είχε κάνει μετάσταση, σε ασθενείς με μη επιθετικούς καρκίνους και σε ασθενείς που είχαν αφαιρέσει τους προστατικούς τους αδένες τρεις μήνες νωρίτερα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν την ύπαρξη «ένοχων» καρκινικών κυττάρων στο 42% των ασθενών και στο 64% όσων είχαν καρκίνο του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο, μία και εννιά ημέρες αλλά ακόμη και τρεις μήνες μετά την επέμβαση αφαίρεσης του προστάτη στην οποία είχαν υποβληθεί.

«Πρόκειται για ασθενείς στων οποίων το αίμα δεν περιμέναμε να βρούμε καρκινικά κύτταρα, οπότε αυτό μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν», υπογραμμίζει η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Σουνίθα Ναγκράθ από το Χάρβαρντ.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας για τον Καρκίνο. Όπως αναφέρει η ειδικός, η ομάδα της πρόκειται να παρακολουθήσει τους ασθενείς στους οποίους εντοπίστηκαν τα καρκινικά κύτταρα, για να διαπιστώσουν κατά πόσο κάτι τέτοιο μπορεί να τους οδηγήσει σε υποτροπή.

Το πρωτοποριακό τεστ ακριβείας μπορεί, κατά τους ειδικούς, να ανιχνεύσει έως και 200 καρκινικά κύτταρα σε ποσότητα αίματος που αντιστοιχεί σε ένα κουταλάκι.

Επιπλέον, η δρ. Ναγκράθ επεσήμανε ότι το νέο τεστ θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την παρακολούθηση ασθενών που υποβάλλονται σε στοχευμένες θεραπείες, δηλαδή που στοχεύουν καρκινικά κύτταρα μέσω συγκεκριμένων γονιδιακών μεταλλάξεων.

«Με τη βοήθεια του τεστ αίματος μπορούμε να παρακολουθούμε καθημερινά τους ασθενείς, για να διαπιστώσουμε αν παρουσιάζονται αλλαγές στον γονότυπό τους», συμπληρώνει η επικεφαλής της μελέτης.

Διαβάστε ακόμα:
«Βιοτσίπ» κατά του καρκίνου
http://www.vita.gr/html/ent/198/ent.6198.asp

Οργασμός σε… μικροτσιπ
http://www.vita.gr/html/ent/239/ent.8239.asp

Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp =