Τρεις νέες μελέτες αποκαλύπτουν στοιχεία που δείχνουν πώς τα γονίδια και οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τις νοητικές μας λειτουργίες.

Η πρώτη μελέτη, ισπανών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Κόρντομπα, υπογραμμίζει για πολλοστή φορά τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί στο επιστημονικό έντυπο «BMC Genomics», η μεσογειακή διατροφή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει και πάλι το ελαιόλαδο, που έδειξε να επηρεάζει επιτυχώς κάποια γονίδια τα οποία σχετίζονται με την πυροδότηση ανοσολογικών αντιδράσεων του οργανισμού.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πέρεζ-Χιμένεζ μελέτησε 20 ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο – το οποίο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών επεισοδίων. Οι εθελοντές ακολούθησαν μια διατροφή για 6 εβδομάδες, με 2 τύπους πρωινού: ο ένας περιείχε το πλούσιο σε φαινόλες ελαιόλαδο και ο άλλος ένα άλλο λάδι χαμηλό σε φαινόλες.

Εξετάζοντας τη γονιδιακή δραστηριότητα όσων έτρωγαν το πρώτο πρωινό, ο ειδικός διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου συνδεόταν με την καταστολή των γονιδίων που προκαλούσαν φλεγμονές.

«Τα ευρήματα αυτά», αναφέρει ο δρ. Πέρεζ-Χιμένεζ, «αποκαλύπτουν μια αιτιώδη σχέση μεταξύ της εμφάνισης φλεγμονών ή παχυσαρκίας και της διατροφής, ενώ παράλληλα προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις ότι τα ευεργετικά οφέλη για τους εθελοντές οφείλονταν στην κατανάλωση ελαιόλαδου».

Από την άλλη, έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τη δρ. Αλεξάντρα Φιόκο, έδειξε ότι μια γονιδιακή παραλλαγή συνδέεται με τη νοητική φθορά.

Στη μελέτη συμμετείχαν 3.000 άτομα από 70 έως 79 ετών, τα οποία υποβάλλονταν τακτικά σε τεστ νοητικών επιδόσεων που μετρούσαν τις ικανότητες μνήμης και συγκέντρωσής τους. Οι ειδικοί εξέτασαν και το DNA τους προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες παραλλαγές του γονιδίου COMT -το οποίο είναι ήδη γνωστό ότι επηρεάζει τις νοητικές διεργασίες- έφεραν οι εθελοντές.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Neurology», οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι από τους ηλικιωμένους έφεραν την παραλλαγή Met του γονιδίου COMT ήταν λιγότερο προστατευμένοι απέναντι στη νοητική φθορά, συγκριτικά με όσους έφεραν την παραλλαγή Val του ίδιου γονιδίου.

Παράλληλα, σε τρίτη μελέτη, που παρουσιάζεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι το γονίδιο FTO, το οποίο συνδέεται με την παχυσαρκία, οδηγεί στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες με επικεφαλής τον δρ. Πολ Τόμπσον, οι παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο νοητικής φθοράς σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Παρά το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν πλήρως το γιατί συμβαίνει αυτό, οι ειδικοί βρήκαν ότι το «ένοχο» γονίδιο FTO με κάποιον τρόπο συμβάλλει στην εγκεφαλική ατροφία.

Διαβάστε ακόμα:
Για να ξέρουμε από καλό λάδι
http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.9027.asp

Αντικαρκινικά φάρμακα από λάδι ελιάς
http://www.vita.gr/html/ent/180/ent.8180.asp

Μην ξεχνάτε (με) το λάδι!
http://www.vita.gr/html/ent/146/ent.10146.asp